Het gaat helaas niet vanzelf over…
Eenzaamheid is een rotgevoel. Zorgen dat je onder de mensen bent kan soms even helpen. Maar voor wie zich vaak en sterk eenzaam voelt is dat niet genoeg. Eenzaamheid gaat niet vanzelf over.
Je kunt wat aan eenzaamheid doen
Aan eenzaamheid kun je meestal wat doen. Bijvoorbeeld door te proberen nieuwe contacten aan te gaan. Of door bestaande contacten te verbeteren. Is dit makkelijk? Voor de een misschien, maar voor veel mensen niet. Het is een kwestie van volhouden en vaak meerdere stappen zetten – tot de juiste stap gevonden is. In deze ervaringsverhalen lees je hoe mensen met hun eenzaamheid omgaan.
Zelf aan de slag
Eenzaamheid is iets waar je zelf mee aan de slag moet gaan. Hulp van de omgeving kan helpen, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken. Zonder eigen inzet en motivatie lukt het niet. Al is het alleen maar omdat anderen van buitenaf niet kunnen zien dat je je eenzaam voelt. Lees hoe je zelf aan de slag kunt gaan.
Beter omgaan met eenzaamheid
Eenzaamheid is helaas niet altijd op te lossen. Soms is het te verminderen. Ook kan je doel zijn om te leren beter met eenzaamheidsgevoelens om te gaan.
Verwachtingen
Je verwachtingen bepalen voor een deel je gevoelens van eenzaamheid. Mensen vergelijken hun eigen situatie vaak met die van anderen, met wat zij om zich heen zien. Soms helpt het je eigen verwachtingen van sociale contacten onder de loep te nemen. Ligt de lat wat te hoog?
Veranderen
De ervaring leert dat je om eenzaamheidsgevoelens te verminderen vaak iets moet veranderen. Het doorbreken van eenzaamheid is het doorbreken van bestaande patronen. In je situatie, je omgeving of bij jezelf. Op Eenzaam.nl lees je bijvoorbeeld tips en over activiteiten als uitjes, ontmoetingsplekken en cursussen. Mogelijk helpt een gesprek met een vrijwilliger van de Luisterlijn om gedachten te ordenen.
Hulp vragen
Wie zich eenzaam voelt, vindt het vaak moeilijk om hulp te vragen. Er rust een taboe op. Het is goed je te realiseren, dat het andersom vaak ook geldt: mensen die een helpende hand zouden willen toesteken, durven dit vaak niet kenbaar te maken. Eenzaamheid is voor veel mensen een lastig gespreksonderwerp. Toch, zo blijkt uit onderzoek, zijn veel mensen bereid om wat voor een ander te doen die zich eenzaam voelt. Hulp vragen kan zich dus lonen!
Professionele hulp
Soms is het nodig professionele hulp op te zoeken. Omdat je je erg en misschien ook al lange tijd eenzaam voelt. Als je merkt dat je niet goed meer functioneert in je dagelijkse leven of als er gezondheidsklachten ontstaan. Waar kun je terecht?
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in