Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom timemanagement niet zaligmakend is

Gooi die productiviteitsapps gerust een paar weken van je telefoon.

timemanagement

Gooi die productiviteitsapps gerust een paar weken van je telefoon.

Lijstjes, schema's, agenda's, familieplanners, apps, trackers, planners, spreadsheets, kleurcodes – er zijn heel wat manieren om een druk leven in goede banen te leiden. In theorie, dan.

Want de praktijk is weerbarstig en slechts weinig mensen zijn strak afgestelde Marie Kondo's.

Het weerhoudt veel mensen er desondanks niet van hun tot op de minuut ingedeelde leven ('Je hebt best tijd voor een uurtje yoga als je om half vijf opstaat #MeTime!') te delen. Online vindt je daarvan voorbeelden onder de hashtag #ProductivityPorn

Druk = status

Tom Grosfeld schreef een boek over dit 'agenda hedonisme' waarin ook vrije tijd nuttig moet zijn en wordt dichtgetimmerd met verantwoorde zaken. Dit doet niets voor de spontaniteit en de lol in je leven. "Verschillende wetenschappelijke studies toonden al aan dat als we activiteiten inplannen, we ze als minder fijn en ontspannend ervaren en dat we er ook minder naar uitkijken," aldus Grosgeld.

"In ons hoofd worden ze onderdeel van onze to-dolijst, in ons taalgebruik laten we ons ontvallen dat we 'straks nog moeten gaan lunchen met een vriendin'."

Je bent geen robot

Een béétje plannen doen mensen al eeuwenlang, op basis van de seizoenen en dag en nacht. En daar is ook niets mis mee, veel mensen gedijen op een beetje structuur.

Maar als je habit tracker aangeeft dat het tijd is om proteïnen te gaan eten of tien minuten te gaan lezen, en je doet dat ook daadwerkelijk op basis van een algoritme, dan ben je nooit meer echt vrij.

Wel meer overzicht

Timemanagement dan maar helemaal loslaten? "Uit onderzoek blijkt dat timemanagement niet zozeer leidt tot betere prestaties, maar dat het vooral stress kan verminderen”, zei Wendelien van Eerde, hoofddocent bij de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam, in De Morgen.

“Het heeft alles te maken met gevoelens van controle. Door een planner te gebruiken heb je een goed overzicht van wat er moet gebeuren. Je krijgt gevoelsmatig meer grip op je tijd. In theorie zou je hierdoor efficiënter kunnen werken.”

Niet meer rust

In theorie, dus. Want voorlopig is er geen hard wetenschappelijk bewijs dat dit zo is. Integendeel zelfs. “Timemanagement is niet de oplossing, het is eigenlijk zelfs deel van het probleem”, stelt de Britse bedrijfspsycholoog en managementgoeroe Tony Crabbe in zijn boek Busy: How to Thrive in a World of Too Much (2015). “We worden er niet gelukkiger, niet efficiënter en zelfs niet rustiger van.”

Dat komt omdat met al dat geplan tijd in steeds kleinere brokjes wordt verdeeld, waarin steeds meer dingen moeten worden gedaan. Hierdoor raakt alles versnipperd. Dit gaat ten koste van concentratie en focus, en vooral van flow – die magische staat waarin je helemaal opgaat in wat je doet en alles als vanzelf uit je handen lijkt te komen.

Nieuwe aanpak!

Hoe krijg je weer meer toegang tot die ruimte in je leven zonder dat de rest in het honderd loopt? De agenda in je smartphone, daar kun je eigenlijk niet zonder. Handig voor afspraken en adressen, alles bij elkaar hebben biedt overzicht en rust.

Alle andere trackers (stappentellers, of je wel diep genoeg slaapt, hoeveel calorieën je hebt gegeten, of je nog op schema ligt voor een of ander #LifeGoal) zou je eigenlijk eens veertien dagen moeten uitschakelen. Puur om te kijken of je iets mist als je wat intuïtiever gaat leven. Misschien dat het even onwennig is, maar de meeste mensen ervaren al snel meer rust, meer leven in het moment en minder moeten. En daar slaap je beter van dan van een slaapapp.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images