Minder moeten, meer slapen – mag dit zo blijven?
Zowel veel werknemers als werkgevers zijn enthousiast over hoe prettig en productief thuiswerken is. Hoewel het kantoor niet zal uitsterven, zit het er dik in dat een paar dagen thuiswerken een blijvertje is, voor wiens werk dat toestaat.
En dat is goed nieuws voor je gezondheid, vooral omdat veel mensen zo meer hun eigen dag- en nachtritme kunnen aanhouden en dat leidt weer tot beter slapen. Er is letterlijk meer tijd, omdat het forenzen is weggevallen en er is meer flexibiliteit. Een avondmens kan makkelijk pas om half twee in bed duiken in de wetenschap de volgende ochtend binnen een kwartier gedoucht en aangekleed op 'kantoor' te kunnen zijn. En wie 's middags een zware dip heeft, kan even een half uurtje gaan slapen om bij te tanken en daarna weer fris verder te gaan.
"Tijdens klassieke werkdagen, waarbij we richting kantoor moeten pendelen, zit de ‘timing’ van onze slaap helemaal verkeerd en worden de meeste mensen in een ritme gedwongen dat hen helemaal niet ligt," zegt dokter Inge Declercq, neuroloog en slaapexpert aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in Het Laatste Nieuws.
Dat blijkt stevig te botsen met het individuele bioritme. “Iedereen heeft nu eenmaal een interne klok die op een bepaald moment slaapstoffen aanmaakt en je dus in slaap brengt, om ’s ochtends weer waakstoffen te produceren en je te wekken," zegt Declerq. "De timing daarvan is bij iedereen anders en zit deels in de genen ingebakken. Die eigen ‘klokgenen’ verklaren waarom er naast ochtend- ook avondmensen bestaan. Hoe meer je levensritme is afgestemd op je bioritme, hoe beter je gezondheid, prestatievermogen en mentale gezondheid zullen zijn."
Foto © iStock, Van Inge Declercq verschijnt in juni bij uitgeverij Van Halewyck ‘De kracht van slapen, een goede nachtrust start overdag’.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in