Waarom gaan we zo graag shoppen? Omdat je blij wordt van iets nieuws kopen. Omdat spullen gelukkig maken. Toch?
Dat is inderdaad de meest logische gedachte. Helaas is dat effect maar tijdelijk, want al na een paar dagen neemt dat fijne gevoel af. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je niet heel lang plezier van iets kunt hebben, maar er gelukkig van worden is iets anders.
Het blijkt zo te zijn dat zodra je aan je aankoop gewend raakt, de bevrediging afneemt en dat je alweer uit begint te kijken naar iets nieuws en opwindends. Dit herhaalt zich steeds weer. Tot het een vicieuze cirkel wordt. Het probleem met een dergelijke verslaving is namelijk dat je geluk probeert te kopen. Helaas kan geld je leven alleen eenvoudiger maken en ook minder stressvol, maar op lange termijn kan het je geen vervulling geven.
Zo werkt het niet
Volgens onderzoek aan de Amerikaanse Cornell University is er een manier om dit te doorbreken. Thomas Gilovich, een hoogleraar psychologie, ontdekte dat we dezelfde hoeveelheid geluk ervaren als we iets kopen als wanneer we reizen. En, het belangrijkste, terwijl de voldoening die we over een aankoop voelen snel afneemt, zorgen de herinneringen aan een reis veel langer voor gelukshormonen.
Waarom?
Gilovich legt uit dat gewenning ‘een van de vijanden van geluk’ is. Je koopt spullen om gelukkig te worden en dat lukt maar voor korte tijd, omdat je er vrij snel aan gewend raakt. Nieuwigheid is leuk, maar het mist het belangrijkste ingrediënt om geluk vast te houden. Ervaringen maken een groter deel uit van jezelf dan materie/spullen. Met spullen krijg je, ook al denk je misschien van wel, geen band, ze staan los van je identiteit. Aan de andere kant: reiservaringen maken deel uit van wie je bent.
Duurzaam geluk
Je belangrijkste en dierbaarste herinneringen gaan niet over spullen die je hebt gekocht, ze zijn de optelsom van de ervaringen die je in je leven hebt opgedaan. Reizen brengt je in contact met nieuwe culturen en plekken. In zo’n omgeving voelt alles anders, inspirerend en verrijkend. Je brein en je lichaam verliezen het besef van tijd omdat je zo druk bent met het opnemen van nieuwe informatie. Dat loskomen van je de omgeving waar je aan gewend bent maakt dat je gelukkige en blijvende herinneringen creëert die lastig te vergeten of te vervangen zijn.
Verbinding
Robert Waldinger, het hoofd van een tachtig jaar oud onderzoek aan Harvard weet veel over geluk. De resultaten lieten zien dat mensen die het meest in contact stonden met hun familie, vrienden, omgeving en andere mensen het gezondst en gelukkigst waren. Daarover zegt Waldinger dat je je relaties moet verdiepen door nieuwe dingen te doen met de mensen in je leven. Ervaringen verbinden je met anderen op een manier waarop spullen dat niet kunnen. Reizen bracht Waldinger dichter bij zijn familie.
Nog meer geluk
Extreme sporten beoefenen, nieuwe vaardigheden leren of naar een ongebruikelijk evenement gaan zorgt voor vreugde. Een nieuwe auto of het laatste gadget wordt gewoon, oud of gedateerd. Terwijl herinneringen een bron van geluk worden dat je hele leven bij je zal blijven. Dus: als je je geld investeert in ervaringen, investeren je in geluk en bevredigingen op lange termijn.
Beeld: iStock
Bron: DailyHealthPost
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in