Maar er zijn óók kruimeltjes goed nieuws.
Afgaand op de coronacijfers en de onwil dan wel onmacht van sommige mensen om afstand te houden of even niet te feesten lijkt het haast onvermijdelijk dat in de persconferentie van premie Rutte en minister De Jong vanavond nieuwe maatregelen worden afgekondigd om het aantal besmettingen in te dammen. Nog minder contactmomenten, nog meer beperkingen, laten we ons daar maar op instellen.
Het is het understatement van de eeuw dat niemand daar op zit te wachten, maar laten we een beetje moed houden: dit was te verwachten en hoort bij een pandemie. Die legt pas morrend het loodje als de samenleving immuniteit heeft bereikt. Zover is het nog lang niet, maar er worden momenteel zoveel vaccins onderzocht dat er haast wel een effectief exemplaar bij moet zitten. Dat is dan niet meteen de oplossing voor alles, maar het helpt wel.
Nog meer strohalmen? Om te beginnen hebben we in het voorjaar bewezen dat het kán, die stijgende lijn doorbreken met een beetje discipline. Bovendien is er niet meer de onzekerheid van toen: we weten ongeveer waar we mee af zijn, er is geen reden om te gaan hamsteren en het is eindig. Zodra het aantal ziekenhuisopnames weer beheersbaar is, kan er versoepeld worden.
We weten ook waar we het voor doen: niet alleen om de zorg te ontlasten, maar ook om de normale zorg – wie kent inmiddels niet iemand wiens behandeling is uitgesteld? - zo snel mogelijk weer op gang te laten komen. Relativeren helpt ook: het is even een paar weken inschikken en aanpassen, maar zelfs als er een nieuwe lockdown komt (en daar is nog geen sprake van) dan weten we dat het te doen is. We worden niet gebombardeerd, er is geen gebrek aan water en eten en we hebben het eerder geflikt, mét succes.
Nog een lichtpunt: artsen hebben veel geleerd van de eerste coronagolf en weten beter hoe ze heel zieke patiënten moeten behandelen. Gevolg: minder doden, minder dagen op de IC, minder lang in het ziekenhuis. Geen reden om een houseparty te geven, maar toch: hoop doet leven, ook omdat mensen minder ziek lijken te worden van het virus.
Vooruit, nog eentje: volgens Mike Ryan, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft één op de tien mensen inmiddels corona gehad. Daarmee is absoluut geen sprake van groepsimmuniteit, maar het helpt wel om het virus af te remmen. Bovendien komt het maar zelden voor dat iemand die het al gehad heeft voor een tweede keer corona krijgt.
Oud-Eibergse onderzoekster Carolien van de Sandt, doctor in de virologie aan de universiteit van Melbourne, heeft met haar team aangetoond dat het menselijk immuunsysteem wel degelijk in staat is te vechten tegen het coronavirus SARS-Cov2 dat de ziekte covid-19, ofwel corona in de volksmond, veroorzaakt. Dat doet het zelfs op dezelfde manier als bij een gewone griep. Dat was tot dan toe niet bekend. Dat brengt een vaccin, te vergelijken met de griepprik, weer wat dichterbij. En het is een extra motivatie om gezond te leven en zo je immuunsysteem op peil te houden: je staat niet helemaal machteloos tegenover corona.
Het is goed te weten waar je mee af bent, zodat je je erop kunt instellen. Het is geen vrolijke boodschap, maar realistisch om ervan uit te gaan dat bruiloften, sportwedstrijden, sint, kerst, oudjaar, wintersport en carnaval tot het weer in het voorjaar beter wordt niet of alleen kleinschalig of in zeer beperkt gezelschap kunnen plaatshebben. Stem je plannen erop af, hou laaggespannen verwachtingen, dan valt het altijd mee.
Iedereen met een beetje gezond verstand weet inmiddels wat er zelf kan worden gedaan om de kans op besmetting te verkleinen: afstand houden, handen wassen, ruimtes goed ventileren, drukke plekken mijden, gezond eten, in je eentje boodschappen doen, voldoende slapen, blijven bewegen, liefst in de buitenlucht, en een mondkapje dragen waar afstand houden lastig is ('Of waar je de hemel niet ziet', zoals de premier zei). Misschien is het niet zaligmakend, het scheelt allicht iets.
Er wordt meer getest en er wordt ingezet op sneller de uitslag geven: hoe eerder je met het virus in zelfisolatie gaat, hoe beter. De teststructuur kan en moet beter, maar IJsland en Duitsland hebben daarvoor een model, dat kan hier ook worden toegepast. Sneltesten bieden daarnaast hoop voor iedereen: als je binnen een kwartier weet of je besmet bent of niet, scheelt dat eindeloos veel verstoring van je werk en je leven. Ze zijn nog duur en schaars, maar reken maar dat daar op ingezet zal worden als manier om een deel van het normale normaal terug te krijgen. Alleen wel nog even een paar weken door deze zure appel heen…
Foto (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in