Neuropsychiater pleit voor media-dieet.
Je bent aan het werk, maar intussen dwaalt je blik steeds af naar de nieuwsberichten op je tijdlijn. Bij het bulletin op het hele uur gaat de radio even harder. En komt er weer nieuw nieuws binnen, dan wil je ook dat toch even lezen.
Herkenbaar? Sinds het begin van de pandemie ziet Vlaamse neuropsychiater Theo Compernolle (auteur van meerdere bestsellers, waaronder Ontketen je brein en Zo haal je meer uit je brein) een toename van geheugen- en aandachtsproblemen. Brokkelbrein, noemt hij dat.
"Onze breinen worden al overbelast door de omwenteling die corona van ons vraagt," zegt hij in NRC. "De hele dag het nieuws volgen en versnipperd informatie opnemen, maakt dat nog erger."
"Mensen zijn eigenlijk net schichtige gazellen op de savanne," zegt hij. "Alert bij het geringste geritsel. "Op zich is dat heel goed. Het hielp ons in de oertijd snel te reageren op gevaren. Maar in de jungle van de 21ste eeuw is denkkracht en geheugen minstens zo belangrijk."
De oplossing is simpel, volgens Compernolle: scherm je zoveel mogelijk af voor pushberichten. Als je hersens niet steeds die prikkels krijgen, schiet je brein niet voortdurend in de reflexstand en krijgen de andere activiteiten van je hersenen meer ruimte."
- Compernolle zegt dat een à twee keer per dag het nieuws checken – bijvoorbeeld 's morgen de ochtendkrant en 's avonds een journaal - voldoende is om op de hoogte te blijven.
- Beperk je nieuwsinname per mobiel: algoritmes lokken je graag van het ene bericht naar het andere en voor je het weet zit je alweer een kwartier in wereldleed en andere kwesties waar een mens niet vrolijker van wordt.
- Minder vaak het nieuws checken zorgt voor een rustiger gevoel en helpt je concentratie en meestal ook je relativeringsvermogen omdat je met wat meer afstand naar het nieuws kijkt.
- Zorg voor schermvrije uren: ga even naar buiten, ruim wat op, alles mag, zolang er maar geen scherm aan te pas komt.
- Probeer voldoende te slapen. "In je slaap werken je hersenen net zo hard als overdag. Maar dan met archiveren, in plaats van met reageren en concentreren," volgens Compernolle.
Foto c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in