Als je gewend bent om gevoelens te dempen met eten: zo kun je die (negatieve) cirkel doorbreken:
Als het leven lastig is, ga je eten. Herken je dat? Dan heb je vast wat aan deze 5 tips die je helpen om uit de buurt van comfort food te blijven als je je emotioneel voelt.
1. Vind uit wat je voelt
Om te beginnen: stel vast of je écht honger hebt of dat er iets anders speelt. Rommelt je maag? Nee, probeer dan de trigger op te sporen (eten zien of ruiken kan ook een emotie uitlokken). Als je het kunt benoemen, kun je het temmen. Hoe? Klinkt misschien mal, maar blijkt effectief te zijn: zeg het hardop: angstig, angstig, angstig. Of: verdrietig, verdrietig, verdrietig, eenzaam, nerveus... Vul zelf maar in en probeer het eens uit.
2. Oefen met ruimte tussen denken en doen
Als je iets meer tijd inbouwt voor je naar een snack grijpt na bijvoorbeeld een rotopmerking van een collega, geef je jezelf de vrijheid om een andere keuze te maken. Dat moet je wel oefenen. Dus als je de volgende keer iets akeligs voelt, daag jezelf dan eens uit hoe lang je dat gevoel kunt vasthouden. Kijk eens of dat twee minuten lang lukt. Zeg tegen jezelf: 'Ik weet wat dit is en ik kan het aan' in plaats van 'Met een stuk chocolade zou ik me beter voelen.'
3. Adem lang en diep in
Diep ademhalen zou weleens een van de effectiefste manieren kunnen zijn om de intensiteit van sterke emoties af te laten nemen. Als je ongerust of angstig bent, ga je sneller ademhalen. Terwijl dieper ademhalen ervoor zorgt dat spanning en stress afnemen. Het haalt het scherpe randje van een negatief gevoel af, zorgt dat je opnieuw kunt bepalen hoe je erover denkt én het helpt voorkomen dat je gaat snaaien.
4. Let op je gedachten
Denken 'Ik wil echt die Twix XL' kan je het gevoel geven dat je vrije wil gegijzeld is. Maar wat is een gedachte nu eigenlijk? Een vluchtig iets wat geen echte macht over je heeft. Een craving (heftig verlangen) naar iets is niet meer dan woorden of een korte hersenactiviteit. Je stelt je voor hoe goed iets zal smaken. Probeer eens 'in stukjes te breken' wat het betekent om verdrietig of boos te zijn, of je te schamen, en je zult je realiseren dat het niet meer inhoudt dan gespannen spieren of een snelle ademhaling. Je hebt veel meer controle dan je vaak denkt.
5. Houd wat afstand
Nog een trucje: identificeer je niet meteen met je gedachten, zo houd je wat afstand om een goede beslissing te nemen. Het is het verschil tussen 'ik ben boos' en 'ik merk dat ik boze gedachten heb'. Zo overrompelt het je niet en grijp je niet meteen naar een snack, zoals anders als je boos bent. Als je mindful (ja hoor, daar is het weer) je boze gevoelens kunt opmerken, ontstaat er afstand en kun je een betere keuze maken.
Bron: Weight Watchers
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in