Maandagochtend. Diepe zucht. Over twee uur ben je weer op je werk. Waar je de hele dag moet dealen met die ene lastpost...
Geen stress! Dit wordt een goede week, want er is nu Hoe overleef ik moeilijke mensen?. Dat is niet het zoveelste deel in de populaire serie van kinderboekenschrijfster Francine Oomen, maar een boek van de Duitser Jörg Berger. Die weet alles over de sociale gebreken van mensen en heeft zijn adviezen voor ons opgeschreven. De ondertitel is Beproefde strategieën van een psychotherapeut. Zonder zelf een moeilijk mens te worden. Het ligt stapels hoog in de boekwinkels en staat al weken in de bestsellerlijst, dus we kunnen stellen dat er behoefte aan is.
In een interview in het AD legt Berger uit waarom hij zich heeft gespecialiseerd in dit onderwerp: 'In mijn praktijk ontmoet ik vaak mensen die last hebben van moeilijke types. Dat vereist een speciaal soort therapie, want de problemen van deze mensen worden door iemand anders veroorzaakt. Zodra je begrijpt hoe moeilijke mensen denken en handelen, kun je strategieën bedenken om met hen om te gaan. Deze methodes helpen mijn patiënten en wil ik daarom graag in boekvorm delen.’
Lastige types
- De negatieveling - wat je ook doet of zegt, de negatieveling ziet het somber in. En bezorgt je en passant een onzeker rotgevoel. Heel soms geven ze een compliment, maar alleen als ze daarna een verhaal mogen vertellen waaruit blijkt dat ze veel alles veel beter kunnen. Het belangrijkste is om te beseffen dat er een zielige zeurpiet tegenover je zit en dat je je er niks van aan hoeft te trekken.
- De praatjesmaker - heeft overal verstand van en kan elk probleem oplossen. Beweren ze. Het is niet waar. Praatjesmakers verbergen hun gebrekkige vaardigheden met opschepperij. Als puntje bij paaltje komt, stikken ze liever dan dat ze hun fouten toegeven Of ze verdwijnen ineens en dan kun jij hun rommel opruimen. Vertrouw praatjesmakers nooit, wat ze ook beloven. Probeer ze ook niet te ontmaskeren, want dat lukt toch niet. Maak in plaats daarvan gebruik van hun beperkte vaardigheden.
- De grensoverschrijder - de eeuwige bemoeial, die kennen we allemaal. Helpen ongevraagd met alles. Eisen je tijd en aandacht op. Met de botte bijl maak je ze boos. Pak het dus voorzichtig aan: stel duidelijke grenzen en wees open over hoe je je voelt. Of beroep je op de kantoorregels.
- De vermijder - de types met wie nooit iets aan de hand is, die echt elk probleem ontwijken, de struisvogels. Lastig om mee samen te werken, want ze weigeren moeilijkheden aan te pakken. Besef dat het angstige mensen zijn en probeer samen stap voor stap iets op te lossen. Wees streng en consequent, dat helpt.
- Het dominante type - kent de wetten van de (kantoor)jungle. Brullen tot je geschokt toegeeft. Of ontploffen gewoon. Terugschreeuwen heeft weinig zin. Blijf duidelijk en kalm.
- De wreker - als je een wreker ooit dwars hebt gezeten, zul je dat weten ook. Alles zal worden aangegrepen om je het leven zuur te maken. Wees daar op bedacht en vraag of ze ergens een probleem mee hebben. Confronteer ze met de zakelijke gevolgen van hun acties. Wat je zéker niet moet doen is wraak nemen, want dan is het hek van de dam.
- De energieverslinder - dat is de collega die graag vertelt hoe zwaar haar leven is. Om vervolgens elke oplossing die je aandraagt te negeren. Herken je het? Eigenlijk zoeken energieverslinders op kinderlijke wijze naar een verantwoordelijke ouderfiguur. Wees vriendelijk maar streng, en behandel hen op een volwassen manier. Zo voelen ze zich niet alleen begrepen, maar stimuleer je ook zelfstandig gedrag.
Hoe overleef ik moeilijke mensen? is verschenen bij Boekencentrum, € 16,95
Bron: AD
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in