Ken je dat? Je bent onderweg ergens naartoe en ineens - bam - heeft het je te pakken: dat dwingende ik-moet-nú-iets-etengevoel. Zelfs als je verder heel gezond en verstandig eet, kan het je soms zomaar overvallen. Deskundigen ontdekken dat wanneer je eet, hoe je eten smaakt en zelfs hoeveel je drinkt van grote invloed kan zijn op hoe vaak dat snacktrek je overkomt.
5 redenen waarom het je overkomt plús tips om het te voorkomen
1. Je eet de juiste dingen maar op de verkeerde momenten
Steeds op verschillende tijden eten kan het lastig maken om de hongersignalen van je lichaam te herkennen. Lukraak eten kan ook schadelijk zijn voor je stofwisseling. Toen Britse onderzoekers dit uitzochten bleek dat vrouwen die elke dag op dezelfde tijdstippen aten minder eten en meer calorieën verbranden dan vrouwen die op steeds wisselende momenten eten.
Oplossing: plannen
Maak een schema waarin je binnen twee uur na het wakker worden eet en daarna elke 3 à 5 uur voor de rest van de dag. Als je de neiging hebt om de tijd uit het oog te verliezen, maak dan een melding in je smartphone.
2. Je ontbijt, alleen niet de juiste dingen
De voedingsmiddelen die je voor het ontbijt kiest, kunnen van grote invloed zijn op je hongergevoel tijdens de rest van de dag. Een granenreep kan een gezonde keuze lijken als je geen tijd hebt om even rustig te ontbijten, maar door de grote hoeveelheid suikers kan het zijn dat je voor de lunch alweer op zoek gaat naar iets eetbaars.
Oplossing: combineer beter
Als je je eetlust van ontbijt tot lunch in bedwang wilt houden, zorg er dan voor dat je ontbijt zowel eiwitten als koolhydraten bevat. Dat is belangrijk om de hele ochtend genoeg energie te hebben. En dat is helemaal niet ingewikkeld: kies voor een volkoren boterham met kaas of voor volkoren ontbijtgranen met magere melk.
3. Je dieet is vlekkeloos maar ook smakeloos
Als je je keurig aan een dieet houdt, met bijvoorbeeld gegrilde kip (zonder vel natuurlijk) en gestoomde groenten, dan vraag je om problemen. Zonder afwisseling in je menu, raak je er op uitgekeken en kan het veel te moeilijk zijn om je eraan te houden.
Oplossing: voeg wat pit toe
Met wat meer creativiteit in de keuken houd je de snacktrek op afstand. Experimenteer met verse kruiden, zoals basilicum, gemberwortel, oregano en munt. Of voeg wat zuur toe, zoals een beetje citroensap of balsamico. Zoet kan ook, in de vorm van een theelepeltje honing of bruine suiker. Meer smaak zorgt voor meer voldoening. Structuur is ook belangrijk: combineer romig, knapperig en stevig met elkaar door bijvoorbeeld gehakte noten over je groenten te doen of granola in je yoghurt.
4. Je houdt calorieën op voorraad
Eet je gedurende de dag zo weinig dat je tegen het avondeten uitgehongerd bent? Die strategie kan in de hand werken dat je ’s avonds ongecontroleerd gaat snaaien. Als je maaltijden overslaat, wordt het lastiger om helder te denken, waardoor het je veel minder kan schelen wat je eet.
Oplossing: eet meer eerder op de dag
Gedurende de dag genoeg eten is een must om later op de dag een ramp te voorkomen. Eet liever iets minder bij het diner, ook al klinkt dat misschien tegenstrijdig als het gaat om het bestrijden van snacktrek 's avonds.
5. Je drinkt je maaltijden
Lattes als ontbijt, smoothies bij de lunch, onze maaltijd zijn steeds vaker vloeibaar.
Helaas geven calorierijke dranken minder voldoening dan vast voedsel, dat heeft onderzoek uitgewezen. De reden: als je kauwt, komen er hormonen vrij die je waarschuwen als je genoeg hebt gehad. Bovendien verteert vast voedsel langzamer dan vloeistoffen.
Oplossing: gemak kan ook anders
Een maaltijd naar binnen slurpen lijkt snel en makkelijk, maar in de tijd dat je in de rij staat voor een take away koffie kun je net zo snel zelf iets maken, dat ook nog eens beter vult: een geroosterde boterham met pindakaas of yoghurt met fruit. Als je zin hebt in een warm comfort drankje, neem die latte, maar bestel het dan met magere melk. En neem er een volkoren cracker of een banaan bij. Met andere woorden: focus op voedingscombinaties die je helpen tot je volgende maaltijd, dan voorkom je dat ik-moet-nú-iets-eten-gevoel.
Bron: Weightwatchers
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in