In duizend stappen naar geluk.
All things Japan zijn nog altijd zinderend hot, of het nu gaat om bosbaden of de troost van een lekkere en gezonde pokebowl. Er komt een nieuw Japans element bij om je een handje te helpen wat meer zen te worden.
Senbazuru is de Japanse traditie van het vouwen van 1.000 kraanvogels in één jaar. Ze worden meestal aan draden gehangen en gemaakt door een groep mensen die samenwerken om de kraanvogels te vouwen en op te hangen. Meestal wordt de senbazuru gemaakt om een goed doel te steunen, of voor een speciale gelegenheid zoals een huwelijk.
Dat laatste is een populair gebruik in de Japans-Amerikaanse gemeenschap, waar betekenis wordt gegeven aan verschillende kleuren: rood is liefde, wit is zuiverheid, goud is rijkdom, groen is gezondheid, geel is creativiteit, blauw is loyaliteit en paars is spiritualiteit. Maar niets staat je in de weg om zelf een kraanvogel te vouwen – het is een hoogstandje in origami.
Aan de hand van Senbazuru pleit mindfulnessgoeroe Michael James Wong voor onthaasten en het nemen van vele kleine stappen op ons persoonlijke pad. In korte, inspirerende stukken deelt hij zijn wijsheden over thema’s als hoop, genezing en geluk, inspiratie, moed, vergeving, en geduld.
Gedurende het boek wordt een kraanvogel gevouwen; elk nieuw hoofdstuk begint met een nieuwe vouw. In Japan is de papieren kraanvogel een symbool van vrede, hoop en genezing. Hij wordt beschouwd als de ‘vogel van geluk’, een mystiek wezen waarvan wordt aangenomen dat het duizend jaar leeft. Volgens de overlevering komt een wens uit als iemand in één jaar duizend papierkranen vouwt; deze traditie wordt Senbazuru genoemd.
Met dit prachtig vormgegeven en inspirerende boek leer je in kleine stappen een kraanvogel te vouwen, maar natuurlijk vooral hoe je met aandacht en hoop in het leven kunt. Senbazuru verschijnt op 18 mei bij uitgeverij Spectrum en kost 16 euro.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in