'Ik ben er vooral achter gekomen wat ik níet wilde.'
Inmiddels een vertrouwd onderdeel van Nouveau: korte interviews met vrouwen die een ommekeer in hun leven ervoeren na een burn-out en er sterker uit kwamen dan ooit.
- Wie? Florien Vaessen (55)
- Beroep zelfstandig marketing- en communicatieadviseur
- Burn-out vier maanden tot reïntegratie, na acht maanden weer fulltime aan het werk
Niet dat ik idioot lange dagen maakte als manager van de communicatieafdeling van ABN AMRO. De oorzaak was eerder dat ik me steeds meer een minuscuul radertje voelde in een kolossaal geheel waar ik geen vat op had. Ik had me ongemerkt laten opslokken door een cultuur van processen, procedures, stuurgroepen en eindeloos vergaderen, zonder me nog af te vragen of ik het eigenlijk wel leuk vond. Op het oog ging het prima. Ik maakte mooie carrièrestappen en kreeg steeds meer verantwoordelijkheid. Eervol vond ik dat toen.
'Ik werd al doodmoe als ik bij de deur een pakketje moest aanpakken'
Het inzicht dat ik nu beschrijf, kwam pas maanden later. Toen ik thuis kwam te zitten, kon ik in eerste instantie helemaal niks. Ik zat op een stoel of lag in bed en werd al doodmoe als ik bij de deur een pakketje moest aanpakken. Misschien was de eerste eyeopener wel het bezoek van mijn secretaresse. Ze had een briefje bij zich, waarop stond wie welke taak van mij had overgenomen. Toen ik dat lijstje doorkeek, dacht ik: wat een vervelende baan heb ik eigenlijk! Al voelde ik ook veel schaamte. Waarom konden al die andere mensen wel meedraaien en ik niet meer?
'Ik had behoefte aan meer autonomie'
De coach die ik in de arm nam, vroeg me op te schrijven wat ik graag wilde doen. Toen ik dat voorlas, bleek er alleen te staan wat ik níet meer wilde. Veelzeggend natuurlijk. Zo kwam ik erachter dat ik behoefte had aan meer autonomie en meer verbinding met zowel mijn omgeving als met het doel en de inhoud van mijn werk. Dat ik ben gereïntegreerd bij de ABN AMRO Foundation, die het vrijwilligerswerk dat de bankmedewerkers doen coördineert, was als tussenstation zo gek nog niet. Maar in 2015 heb ik gekozen voor een eigen bedrijf als marketing- en communicatieadviseur.
'Schrijven is een oude liefde; ik krijg er energie van'
Zelf mijn tijd indelen, op verschillende plekken komen en echt onafhankelijk advies geven; ik vind het nog steeds heerlijk. Veel mensen zijn bang om te weinig werk te hebben, maar dat is mij nooit overkomen. Bovendien volg ik naast mijn werk een opleiding aan de Schrijversvakschool. Schrijven is een oude liefde; ik krijg er energie van.
'Het is echt geen kwestie meer van individueel falen, maar een groot maatschappelijk probleem'
Inmiddels heb ik me grondig verdiept in het fenomeen burn-out. Mijn persoonlijke ervaringen op dat gebied heb ik beschreven in mijn eerste boek: Op de bank. Hopelijk draagt het ertoe bij dat de burn-out uit de taboesfeer komt. Want als je je realiseert dat er een miljoen mensen op de rand van een inzinking verkeren, dan is het echt geen kwestie meer van individueel falen, maar een groot maatschappelijk probleem. De schaamte heb ik inmiddels achter me gelaten. In plaats daarvan voel ik nu trots en kracht.’
BELANGRIJKSTE LESSEN
- Werk is meer dan status en salaris: kijk of het echt bij je past.
- Een burn-out is vaak ook een wake-upcall. Daar hoef je je echt niet voor te schamen.
- Meer autonomie is niet eng. Veel mensen worden er gelukkiger van.
Nouveau en Intermediair maken zich allebei sterk voor werkende vrouwen én maken deze rubriek samen #Sisterhood!