‘Eindelijk maak ik nu keuzes die echt bij me passen’
Inmiddels een vertrouwd onderdeel van Nouveau: korte interviews met vrouwen die een ommekeer in hun leven ervoeren na een burn-out en er sterker uit kwamen dan ooit.
Wie Astrid Hartog (52)
Beroep Zelfstandig ondernemer
Burn-out Twee jaar
‘Ik stond midden in Barcelona een belangrijke presentatie te geven, toen ik ineens niet meer wist hoe ik van de ene laptop naar de andere moest switchen zonder dat het zichtbaar was op de beamer. Ik werkte als business development manager voor een adviesbureau. Anderhalf jaar was ik bezig geweest met het project waarvoor we in Spanje waren en nu stond ik daar met totale kortsluiting in mijn hoofd. Een collega trok de hdmi-kabel uit mijn laptop, het scherm werd zwart en ik realiseerde me: het gaat niet meer. Huilend van machteloosheid ben ik weggelopen.
Terug in Nederland ging het echt mis. Jarenlange overbelasting en een gespannen werkrelatie hadden me zo uitgeput, dat ik alleen maar kon slapen. Mijn werkgever stuurde me naar de bedrijfsarts, waar ik aan één stuk door heb gehuild. ‘Kom na acht weken maar eens terug, want je hebt rust nodig’, zei die. Die acht weken werden twee jaar.
Het was niet mijn eerste burn-out, wel de heftigste. Ik kon niets meer. Op een dag stond ik letterlijk met mijn rug tegen de muur, huilend van onmacht – ik kon mijn voeten niet verzetten. Voor mijn gevoel heb ik maanden op de bank gelegen, ik weet niet eens of ik tv heb gekeken. Mijn geheugen was een zeef: als iemand iets had verteld, wist ik het twee tellen later al niet meer. Slapen lukte alleen met slaapmiddelen. Ook lezen kon ik niet meer. Losse letters dansten voor mijn ogen, ik kon er geen woorden van vormen. Met Suske en Wiske-albums heb ik opnieuw leren lezen.
Met behulp van een burn-outcoach, een psycholoog en medicatie ben ik langzaam opgekrabbeld. De komst van corona gaf ook heel veel rust. Niemand liep hard, dus ik hoefde het ook niet. Het gaf me de ruimte om na te denken over de toekomst. Dat ik niet terug in die baan moest was me duidelijk, maar wat dan wel? Met een re-integratiecoördinator ben ik gaan kijken naar alternatieven. Daar kwam uit dat een zelfstandige onderneming goed bij mij zou passen. Per 1 december begin ik als trainer en coach op het gebied van hersenwetenschappen. Ik wil mensen bewust maken van hoe het brein werkt, waarom we doen wat we doen, voelen wat we voelen en hoe je dat kunt gebruiken om je leven op een andere manier in te richten.
Ik heb nog steeds vermoeidheidsklachten en ben niet de oude, maar dat wil ik ook eigenlijk nooit meer worden. Mijn burn-out heeft me zo veel inzichten gegeven; ik ben een andere vrouw. Ik ben er veel sterker uit gekomen. Ik ken mezelf nu beter en kan veel beter mijn grenzen bewaken. Ik voel me vrij, geniet van het leven. Eindelijk maak ik nu keuzes die echt bij me passen. Ik weet waar mijn talenten en kracht liggen: bij het overbrengen van kennis, de kwaliteit van leven van anderen een zetje geven. Dankzij mijn burn-out heb ik mijn passie gevonden.’
Belangrijkste lessen:
- Zet eerst je eigen zuurstofmasker op voordat je dat voor een ander doet. Met andere woorden: zorg eerst voor jezelf.
- Leer je grenzen kennen en geef ze op tijd aan.
- Ontdek zo vroeg mogelijk waar je talenten en je passie liggen.
Nouveau en Intermediair maken zich allebei sterk voor werkende vrouwen én maken deze rubriek samen #Sisterhood!
Deze aflevering van De Ommekeer staat eveneens in de printeditie van Nouveau.