Slaperig zijn is één ding, maar vermoeidheid kan veroorzaakt worden door stress, pijn of verkeerde gewoontes. Vijf manieren om je weer uitgerust te voelen.
Zoek uit of je moe of slaperig bent
Er is een belangrijk verschil tussen vermoeidheid en slaperigheid. Vermoeid ben je als je geen energie hebt, je je niet kunt concentreren, geïrriteerd bent en nergens zin in hebt. Slaperig ben je als je steeds moeite moet doen om niet weg te doezelen. Slaperigheid is meestal een teken van niet genoeg slaap, terwijl vermoeidheid veroorzaakt kan worden door allerlei dingen, zoals stress, pijn, bloedarmoede en hormonale problemen. Het is helemaal niet gek om het daar eens met je huisarts over te hebben.
Laat je niet verleiden
Een half uur langer opblijven om nóg een aflevering te netflixen kan ervoor zorgen dat je je de volgende dag 16 uur lang doodop en slecht voelt. Terwijl 30 minuten extra slaap je kan helpen om je de volgende dag 16 uur goed te voelen, dat is de investering dus meer dan waard. Vijf dagen per week 30 minuten langer slapen kan een groot verschil maken. Niet van de ene op de andere dag, maar als je het een maand lang doet, ga je het vrijwel zeker merken (en voelen) overdag. Als dat niet het geval is, moet je nog verder zoek naar de oorzaak van je vermoeidheid.
Slaaprituelen voor volwassenen
Vermijd 's avonds alcohol, nicotine, cafeïne en zware maaltijden. En kijk ook uit dat je jezelf niet te veel blootstelt aan blauw licht, van tv, smartphones en tablets kan je alertheid toenemen en dat is niet bevorderlijk om goed in te slapen. Zorg dat je slaapkamer slaapvriendelijk is: donker, rustig en netjes. Beweging kan stress reduceren, maar geeft ook energie, dus doe het niet in de paar uur voor je naar bed gaat.
Laat je niet zo wekken
We worden allemaal een paar keer per nacht wakker, dat is volkomen normaal. In de oertijd voorkwam het dat we werden opgegeten: we woorden wakker, checken onze omgeving en gaan weer slapen. Maar tegenwoordig checken we in plaats daarvan onze telefoons, waardoor we langer wakker zijn en dat is minder gezond. Als je je telefoon toch per se mee naar de slaapkamer wil nemen, voor noodgevallen of omdat je hem als wekker gebruikt, leg hem dan onder je bed, zodat je midden in de nacht niet in de verleiding komt om er op te kijken.
Eet eiwitten
Eet eiwitten bij elke maaltijd. Daardoor voorkom je bloedsuikerschommelingen en het vervelende inkakmoment halverwege de middag. Eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten vaak ook ijzer, wat een extra bonus is als je op het randje van bloedarmoede zit. Vlees, vis, eieren, zaden en kiemen zijn goede proteïnebronnen.
Bron: The Guardian
Beeld: iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in