Waarom watermeloen eten een héél goed idee is
Nouveau's chef lifestyle Wies Verbeek heeft haar eigen platform: blow.nl, oftewel 'n Beetje Leuk Ouder Worden. Op Nouveau.nl deelt ze regelmatig wat ze allemaal ontdekt. Deze week: 7 redenen om watermeloen te eten. Watermeloen zit boordevol goede en bijzondere voedingsstoffen die voor verrassende...
Nouveau's chef lifestyle Wies Verbeek heeft haar eigen platform: blow.nl, oftewel 'n Beetje Leuk Ouder Worden. Op Nouveau.nl deelt ze regelmatig wat ze allemaal ontdekt. Deze week: 7 redenen om watermeloen te eten.
Watermeloen zit boordevol goede en bijzondere voedingsstoffen die voor verrassende gezondheidsvoordelen zorgen. Nu zijn er wel vaker hypes rondom een ‘superfood’, maar de watermeloen verdient toch echt even extra aandacht. Temeer ook omdat de gezonde werking al door menig onderzoek is aangetoond. Zes feiten op een rij:
1. Watermeloen zit vol met lycopeen
Lycopeen is een sterke antioxidant. Studies tonen aan dat het bijdraagt aan het verlagen van het risico op kanker en diabetes. De watermeloen bevat meer van deze voedingsstof dan welke ander fruit of groente dan ook. Zelfs 40% meer dan tomaten!
Lycopeen beschermt je huid ook tegen verbranding in de zon (maar is natuurlijk geen vervanging voor zonnebrandcrème).
Goed om te weten: lycopeen wordt het best opgenomen na een maaltijd met vet (bijvoorbeeld olijfolie, feta of zalm)
2. Voor een gezond hart en betere bloeddruk
Watermeloen is rijk aan het aminozuur citrulline. Deze stof werkt bloeddrukverlagend en helpt ter bescherming van hartinfarcten.
3. Beter spierherstel
Door het hoge gehalte aan water, antioxidanten en aminozuren blijkt watermeloen uitermate geschikt om spierpijn en kramp te voorkomen en te herstellen. Spaans onderzoek toonde aan dat atleten die vooraf meloen eten duidelijk sneller herstellen van hun fysieke prestaties dan atleten die dat niet doen.
4. Goed voor huid haar en ogen
Het bètacaroteen in de watermeloen is niet alleen een goede antioxidant die de lichaamscellen beschermt tegen schadelijke invloeden, het wordt ook omgezet in vitamine A dat weer goed is voor huid, haar en ogen. Slechts één portie watermeloen geeft je elke dag meer dan 30% van de dagelijks aanbevolen vitamine A die je nodig hebt.
5. Zoet en toch niet dikmakend
Een kommetje ijs bevat al gauw 300 kcal. Neem je dezelfde hoeveelheid watermeloen dan kom je uit op zo’n 40 kcal. En watermeloen is vetvrij, cholesterolarm en bevat geen natrium. Bovendien zorgt het water ervoor dat je langer verzadigd blijft. Om een makkelijke sorbet te maken, pureer je wat watermeloen in de blender, voeg je een scheutje limoen toe en laat je deze in de vriezer hard worden.
Bovendien: Watermeloen heeft een glycemische index (GI) -waarde van 80, ongeveer hetzelfde als een kom cornflakes. Maar het heeft maar weinig koolhydraten. Dat betekent dat de glycemische lading (hoe snel het je bloedbaan binnengaat en hoeveel glucose het kan produceren) slechts 5 is. Je kunt dus zorgeloos genieten.
6. In plaats van Viagra
Het aminozuur citrulline dat voornamelijk in het witte gedeelte onder de schil zit, heeft een vaatverwijdend effect op de aderen. Vandaar dat de stof ook gebruikt wordt in supplementen en medicijnen tegen erectiestoornissen. Er wordt wel eens beweerd dat één portie meloen hetzelfde effect zou hebben als een Viagrapil. Ik zou zeggen: probeer het eens uit.
7. Niet zo verrassend maar toch
Watermeloen bestaat voor een groot deel uit water, maar liefst 92%. Daardoor helpt het eten van watermeloen je om voldoende vocht binnen te krijgen. En we gaan nog even door: Watermeloen bevat bevat veel vitamine C dat weer goed is voor de weerstand.
Leuk om te weten
De watermeloen is een vrucht van de komkommerachtige plant Cucurbica. Het is eigenlijk geen fruit maar een groente. Toch wordt watermeloen vaak als fruit aangezien vanwege het zoete en sappige vruchtvlees.
Kies een meloen die vrij is van deuken, kerven en kneuzingen. Zoek naar een gele, niet witte, vlek op de bodem. Dit geeft aan dat het rijp is. Als het goed is voelt hij zwaar aan door het vele water dat er in zit. Vaak geldt: hoe zwaarder hoe rijper. Als je er op klopt, klinkt het hol.
Was de buitenkant van je meloen voordat je erin snijdt. Op de schil zitten vaak bacteriën. Hoewel meloen het lekkerst is direct nadat je ‘m gesneden hebt, kun je hem maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is ook een optie. Niet heel lekker meer om nog in vaste vorm te eten maar ideaal voor in smoothies.
Bekijk alles van Wies op BLOW.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in