Modejournalist Josine legt uit: 'Dít maakt de creaties van Iris van Herpen zo bijzonder'
Modejournalist Josine Droogendijk legt uit wat de creaties van Iris van Herpen zo bijzonder maakt en zoomt in op de prachtige jurk van koningin Máxima.
Het is niet het eerste eerbetoon en zal ook niet het laatste zijn: dinsdag opende koningin Máxima in Parijs een expositie van de Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen.
Wat de creaties van Van Herpen zo bijzonder maakt? Modejournalist Josine Droogendijk legt het met vijf voorbeelden uit.
1 Met dank aan de 3D printer
Gamma-Rapho via Getty Images
Tegenwoordig kijkt niemand meer vreemd op van een 3D-printer. In 2011 was dat nog wel anders. Het idee dat er ‘zomaar’ een voorwerp uit een printer kon komen, zorgde voor zowel enthousiaste als zenuwachtige blikken. Iris van Herpen besloot de mogelijkheden aan te grijpen en bracht een 3D-geprinte jurk tot leven. De creatie leek zo sterk op haar schets dat het kledingstuk de eyecatcher werd van een Londense tentoonstelling over industriële revolutie. TIME Magazine deed daar nog een schepje bovenop door de 3D-jurk van Van Herpen uit te roepen tot één van de beste uitvindingen van het jaar.
Lees ook: Een duik in het brein van Iris van Herpen
De Waterjurk
Iris van Herpen
Kun je een jurk maken van water? Snelle denkers zullen misschien zeggen van niet, maar Iris van Herpen besloot het onmogelijke mogelijk te maken. De ontwerpster gelooft namelijk dat kleding in de toekomst niet alleen gemaakt zal worden van stoffen maar ook van niet-tastbare dingen als projectie.
Voor haar waterjurk huurde ze een model en fotograaf in. Door zwart water tegen het model te gooien én dat te laten fotograferen, kon de modeontwerpster de vorm van opspattend water nauwkeurig overnemen. Met doorzichtig acryl, zilverdraad, lijmpistolen, tangen en eindeloos geduld kwam de waterjurk uiteindelijk tot leven.
Gezichtsbedrog
ANP
Wat zien we wel? Wat zien we niet? Máxima’s futuristische jurk roept een hoop vragen op. Het ontwerp bestaat uit een huidkleurige basis, waarover een bovenlaag van tule is aangebracht. Doordat de ondergrond zo neutraal mogelijk is gehouden, gaat alle aandacht uit naar de golvende lijnen die door middel van lasertechniek zijn ontstaan. Doordat het patroon zich rond de taille van de koningin concentreert, komt haar slanke lijn goed tot z’n recht. En nee, we zien geen navel, noch bovenbeen, noch borst. Even scherpstellen op de huidkleurige basis en je ziet vanzelf de verschillende lagen naar boven komen.
Levend wezen
WireImage
Lady Gaga heeft veel noten op haar zang. Naast zangeres is ze ook een grensverleggend stijlicoon. Dat er meerdere ontwerpen van Iris van Herpen in haar kast hangen, zal u dan ook vast niet verbazen. Deze sculpturale jurk, gedragen tijdens de lancering van een nieuwe parfum, is geïnspireerd op Hozolic Ground. Dit experimentele project van architect Philip Beesley omvat levensechte sculpturen die suggereren dat een stad zich zou kunnen gedragen als een levend wezen. Je moet er maar opkomen.
Skeleton
Iris van Herpen
Heeft ze een leeg plekje in haar agenda, dan is Van Herpen wel te porren voor een parachutesprong. Hoog in de lucht voelt ze zich herboren en vrij. ”Alsof je groeit.” Deze skeleton-jurk, gemaakt van 3D-geprint kunststof, verbeeldt dat gevoel.
Iris van Herpen in het kort
WireImage | Iris in 2011
Iris van Herpen (Wamel, 1984) leerde de fijne kneepjes van het vak aan de ArtEZ Academie voor beeldende kunsten in Arnhem. Tijdens haar studie liep ze stage bij het gerenommeerde modehuis Alexander McQueen. Na het lanceren van een eigen schoenlabel, volgde in 2007 haar eigen modemerk.
WireImage
In de ontwerpen van Van Herpen smelten mode, kunst, architectuur en wetenschap samen. Door middel van nieuwe technieken en materialen weet ze vragen op te roepen en de grenzen van de modewereld te verleggen. Steeds als je denkt: het kan niet gekker, weet Van Herpen zichzelf weer te overtreffen.
Getty Images
Na het winnen van enkele modeprijzen trad de modeontwerpster in 2011 toe tot het prestigieuze Chambre Syndicale de la Haute Couture. In 2017 won ze de Johannes Vermeerprijs, de Nederlandse staatsprijs voor kunsten.
Nog even inzoomen op Máxima's jurk
Getty Images
De jurk die koningin Máxima bij de opening van de expositie droeg was uiteraard een ontwerp van Iris van Herpen. Het lijnenspel rond de halslijn is gerealiseerd door middel van innovatieve technieken (lasercut), terwijl het plissé bij het rokgedeelte en de capemouwen juist een oud ambacht toont.
Getty Images
De jurk komt uit ‘Roots of Rebirth’, een collectie die gewijd is aan ondergrondse schimmels en wortels, die de basis vormen van de wereld waarop wij leven.
Getty Images
Iris van Herpen: "Het verweven organisme heeft onze omgeving gevormd. Ondanks zijn vaak onzichtbare inspanningen onder de grond, ondersteunt het de ecosystemen van de aarde. Door de oneindige interacties die ons dagelijks begrip te boven gaan, belichamen deze netwerken onontdekte groei en intelligentie."
Getty Images
"Het is dit ‘ecologische bindweefsel’ dat de cirkel van het leven versterkt, en de voortdurende uitwisseling van informatie vertoont vele parallellen met stedelijke omgevingen.
Getty Images
De oorspronkelijke verschijning van myceliumdraden (schimmeldraad, red.), die voortdurend met elkaar communiceren, zijn microkosmisch van onze functionerende samenleving, van de bloedsomloop in ons; takken van bomen; rivieren die door landschappen toeren; tot de moderne vindingrijkheid van transport of het digitale web van internet."
WireImage
De expositie ‘Iris van Herpen: Sculpting the Senses’ in het Musée des Arts Décoratifs (Parijs) loopt tot 28 april 2024. Daarna reist hij door naar Brisbane, Singapore, Los Angeles en Rotterdam.
Een kortere versie van dit artikel heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan
- Brunopress/POOL/Remko de Waal