Claudia’s blog: met deze 5 zomerwijnen maak je van elke party een topfeest (vooral nummer 4)
Claudia: “Ik ben net terug van een wijnfietsweekend in Deidesheim, Duitsland. Met drie vriendinnen fietsen we van wijngaard naar wijngaard, en overal proeven we (en spugen we weer uit – zodat we door kunnen naar de volgende etappe). Mijn vriendenclubje en ik komen hier nu al zo’n acht jaar, en we...
Claudia: “Ik ben net terug van een wijnfietsweekend in Deidesheim, Duitsland. Met drie vriendinnen fietsen we van wijngaard naar wijngaard, en overal proeven we (en spugen we weer uit – zodat we door kunnen naar de volgende etappe). Mijn vriendenclubje en ik komen hier nu al zo’n acht jaar, en we raken nooit uitgekeken. Wijn is namelijk net als Parijs. Je bent ín of uit de mode. Natuurlijk kun je ook een tijdloze klassieker zijn. Maar sommige druiven zijn opeens hip & happening. Je hebt wijnen die plots front row mogen zitten. En jaargangen die met elegantie en souplesse over de catwalk schrijden.
Lees ook: Claudia's blog: 11x de ijzeren wetten voor shoppen met je vriendinnen
Ik tip daarom voor nu deze 5 wijnen:
1. Scheurebe. Een kruising tussen Sylvaner en de Riesling-druif. Daardoor een goede, lichte instapper voor beginnende wijndrinkers. Ontworpen door de Duitse onderzoeker Georg Scheu, en de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Juist omdat zijn frisheid nu zo in fashion is.
2. Riesling Sekt Brut. Bij mode horen bubbels. En die drink ik ook heel graag. Maar echte Franse champagne is zo prijzig. Ik sla daarom in Duitsland altijd heel veel Sekt in. Soms rijd ik wel met 31 dozen terug (mijn vriendinnen willen ook hè). Astrid Joosten begrijpt mij wel, zij pleit ook al jaren voor Sekt. Duitse Sekthuizen proberen trouwens – à la designerhuizen – ook de beste bottelaars elders weg te halen. De transfer van de Franse keldermeester van Bollinger (de Bollie, waar AbFab het altijd over heeft) naar Reichsrat Von Buhl was bijna nog spraakmakender dan Peter Philips’ verhuizing van Dior naar Calvin Klein.
3. Grauburgunder oftewel Pinot Gris oftewel Pinot Grigio. Sommige boeren gooien na het gistingsproces de donkere schil nog in het vat, zodat-ie ’n trendy rosé uiterlijk krijgt.
4. Spätburgunder. Een rode wijn? Jawohl. Ook bekend als de pinot noir. Wat niet iedereen weet, is dat je deze wijn gekoeld kunt drinken. Sterker: dan komt deze nog meer tot haar recht. Lekker bij een bbq als je rood bij vlees wilt.
5. Vergeet de chardonnay. Dat is een prima druif hoor, vooral als die in het noorden van Frankrijk groot is geworden. (Ben zelf niet van chardonnay uit de nieuwe wereld – is me vaak te doorgestooft, te perzikdrankerig, dat wil je toch niet in de zomer? Na ja, in de winter ook niet). Wil je geen risico nemen? Schenk dan een Grüner Veltliner. Iedereen houdt van deze groene rakker en hij combineert uitstekend bij veel gerechten. De jeans van de wijn: past iedereen. Allemansvriendje, wordt-ie ook wel genoemd. En daar is niks mis mee. Vooral niet omdat deze wijn zeer betaalbaar is. Bij de Hema hebben ze een uitstekende. Mode hoeft immers niet duur en elitair te zijn, toch?
En tot slot nog een vervoers-tip: Check je banden. Vorig jaar hadden we met hogere wiskunde 31 dozen in mijn stationcar gekregen (plús 4 vrouwen, plús onze schoenenverzameling). En toen kregen we een lekke band.
Gelukkig waren daar twee aardige Duitse mannen die in een mum van tijd onze dozen wisten uit te laden, het reservewiel naar boven toverden, en als klap op de vuurpijl de 31 dozen daarna nog strakker wisten in te pakken dan wij. Zelfs onze schoenen pasten er nog bij.
Zum wohl!