Soepgooiers aangeklaagd en bekritiseerd.
De hemel zij dank voor museumdirecteuren die het zekere voor het onzekere nemen en meesterwerken beschermen met een glasplaat. Het heeft onherstelbare schade voorkomen aan de Zonnebloemen van Vincent van Gogh in de National Gallery in Londen.
Daar gooide twee vandalen / activisten gisteren een blik soep tegen het schilder, waarna ze hun handen aan de muur vastlijmden. Het schilderij bleef gespaard, de lijst raakte wel beschadigd.
Activists vandalise Vincent van Gogh’s Sunflowers at the National Gallery.
— Andrew Doyle (@andrewdoyle_com) October 14, 2022
The vandalism or destruction of art is always an authoritarian act.
But more than that - it represents a repudiation of civilisation and the achievements of humanity.pic.twitter.com/8gLTjekvIt
"Wat is meer waard: kunst of leven?", riep een van de activisten in het museum. "Is het meer waard dan voedsel? Meer dan gerechtigheid? Zijn jullie meer begaan met het beschermen van een kunstwerk of het beschermen van onze planeet en de bevolking?"
Het duo maakt deel uit van de actiegroep Just Stop Oil. Die vraagt met hun acties onder andere aandacht voor de schade die fossiele brandstoffen aanrichten aan het milieu. De groep blokkeerde de afgelopen dagen ook wegen rond het Britse parlement.
'Als je een klimaatstatement wilt maken, lijm je dan vast aan de auto van Max Verstappen'
Het is niet de eerste keer dat mensen zichzelf vastlijmen aan beroemde schilderijen. Onlangs plakten andere personen zichzelf vast aan beroemde werken van John Constable en Pablo Picasso.
De acties leiden tot boze reacties in de kunstensector. Wim Pijbes, de voormalig directeur van het Rijksmuseum, vroeg zich zaterdag in het NOS Radio 1 Journaal af waarom de klimaatactivisten zichzelf niet vastlijmen aan de auto van Max Verstappen als zij een statement willen maken.
Paul Gauguin schilderde van Gogh met zijn zonnebloemen, in 1888
Van de serie zonnebloemen bestaan er drie schilderijen met vijftien zonnebloemen in een vaas en twee schilderijen met twaalf zonnebloemen in een vaas. Het schilderij in de National Gallery is het tweede uit de serie en telt vijftien zonnebloemen. Hij maakte het in augustus 1888 toen hij in het Franse Arles woonde.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in