Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom we niet genoeg kunnen krijgen van keizerin Sisi

Goed nieuws voor de liefhebbers: er komt wéér een nieuwe film over de iconische Oostenrijkse vorstin, die wordt verteld uit het perspectief van een hofdame.

Sissi Romy Schneider

Het is een ware revival rond het Oostenrijkse icoon.

Voor de liefhebbers is ze nooit helemaal weggeweest: die kijken zeker eens per jaar alle drie de films waarin Romy Schneider Sissi speelt of ze reizen naar willekeurig waar de musical wordt opgevoerd.

Getty Images

Inmiddels heeft ook een nieuw publiek en een andere generatie kennis kunnen maken met de Oostenrijkse vorstin, met dan aan twee series (Sisi en Die Kaiserin) en de film Corsage, over de keizerin als ze iets ouder is. En wéér weet ze te boeien. Waar komt de fascinatie voor een royal die in 1898 stierf toch vandaan?

Getty Images

Het succes van The Crown heeft er veel mee te maken, denkt de Oostenrijkse historicus Karl Vocelka, die gespecialiseerd is in de Habsburgse geschiedenis. ‘Film- en tv-makers kijken constant naar elkaar,' zegt hij in Knack.

'Als ze zien dat een reeks over het Britse koningshuis, met allerlei intriges en interessante personages, een miljoenenpubliek trekt, gaan ze op zoek naar iets soortgelijks. En dan ben je bij Sisi aan het juiste adres. Ze is een negentiende-eeuwse versie van een van de populairste personages van The Crown: prinses Diana. Beiden niet op hun plaats aan het hof, beiden tragisch gestorven.’

‘Als je er dan nog wat prachtige kostuums, mooie paleizen, een scheut extra drama en wat verzinsels aan toevoegt, heb je gegarandeerd een kijkcijferkanon’, zegt Vocelka’s collega Katrin Unterreiner, die al vier boeken over Sisi schreef.

Getty Images

Beiden zijn het er over eens dat de nieuwe productie een opgepoetste versie van Hare Majesteit laten zien, het origineel was aanzienlijk minder levenslustig en goedhartig dan hoe ze nu wordt neergezet. 'Sisi was egoïstisch’, zegt Unterreiner. ‘Alleen haar eigen situatie interesseerde haar.’ Frans Jozef was trouwens ook geen daadkrachtige droomprins, maar eerder een saaie ambtenaar, maar dit terzijde.

Getty Images

Wat Sisi zo'n boeiend mens maakt, is misschien juist wel dat egocentrische. We zijn 125 jaar en twee emancipatiegolven verder en nog altijd voelen veel vrouwen zich gedwongen om zich te schikken in van alles waar ze eigenlijk geen zin in hebben. Sisi zat letterlijk en figuurlijk vast in een keurslijf en deed alles wat in haar macht lag om dat te ontvluchten.

Getty Images

Ze verzon kwalen om in Madeira, Corfu en Triëst te kunnen kuren, ze liet een anker op haar schouder tatoeëren en gezien haar obsessie met haar uiterlijk zou ze nu een wereldberoemd (en levensgevaarlijk) influencer zijn die haar obsessies zou livestreamen.

De urenlange haarverzorging, de huidverzorging met rauw kalfsvlees, het anorectische streven, het zand eten, de urenlange dagelijkse fitness – het zal allemaal wel z'n oorzaak hebben gehad, maar Sisi was natuurlijk ook wel heerlijk langdurig met zichzelf bezig.

Austrian National Library

Haar familiedrama's maken haar dan weer menselijker: schoonmama pikte de kinderen in. Dochter Sophie stierf op haar tweede omdat Sisi haar per se mee wilde nemen naar Hongarije. En zoon Rudolf vermoordde eerst zijn minnares en pleegde daarna zelfmoord. Sisi being Sisi gaf zijn vrouw prinses Stéphanie de schuld, die zou 'te lelijk en te dom zijn geweest om haar zoon te kunnen boeien'.

Austrian National Library

Zelf kon ze totaal niet omgaan met ouder worden: vanaf haar 37ste wilde ze niet meer worden gefotografeerd en was ze altijd gewapend met een waaier om haar gezicht achter te verbergen. Welwillende kunstenaars hielden haar tot haar tevredenheid met schilderijen eeuwig jong: de 19de eeuwse versie van een filtertje. Deze laatste foto van haar, een week voor haar dood genomen, was dan ook een toevalstreffer in het Zwitserse Territet. De vrouw naast haar is hofdame Irma Sztáray.

Getty Images

Tel daar haar dramatische dood bij op (ze werd door een anarchist vermoord in Geneve) en het zijn al die drama's en menselijke momentjes die toch blijven hangen en blijven boeien. Geen wonder dat de eerstvolgende film er alweer aankomt. Sisi & ich wordt verteld vanuit het perspectief van een hofdame, verschijnt in maart in de zalen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • Getty Images