De Zweedse royals zijn niet de enigen die een stapje terug moesten doen.
Het was eerder deze week brekend nieuws: koning Carl Gustaf van Zweden zette vijf van zijn kleinkinderen uit de koninklijke familie. Het zijn geen Koninklijke Hoogheden meer en ze zijn de enigen niet die dit overkwam.
In het geval van de Zweden was er geen sprake van een drama, maar meer van een beslissing die al in de planning stond om de monarchie beheersbaar te houden, ook in de kosten. Leonore, Nicolas, Adrienne, Alexander en Gabriel houden allemaal hun prins(es) en hertog(in) titels, als geboren royals.
Ook Archie Harrison Mountbatten-Windsor gaat als burger door het leven. Hij had graaf van Dumbarton als titel kunnen krijgen bij zijn geboorte, maar daar zagen zijn ouders prins Harry en hertogin Meghan vanaf om hem 'een zo normaal mogelijk leven te gunnen.'
Het besluit van Harry en Meghan ligt in de lijn van die van prinses Anne en haar broer Edward. Desgewenst hadden hun respectievelijke kinderen de titel prins en prinses kunnen krijgen. Peter en Zara (hier rechts naast William en Harry in 2005) van Anne zijn gewoon burgers...
... de kinderen van Edward zijn geen HKH's, maar hebben bescheiden titels: lady Louise en burggraaf Severn.
In 2002 haalde koning Harald in overleg met zijn dochter prinses Märtha Louise het koninklijke al uit haar titel. Als Hare Hoogheid had ze iets meer afstand tot het Noorse koningshuis, zodat ze meer vrijheid had om zich bezig te houden met de spirituele zaken die haar zo boeiden. Sinds er gedoe was met haar prinsessentitel en de commerciële activiteiten die ze verricht in haar relatie met sjamaan Durek Verrett gebruikt ze haar titel, op verzoek van haar vader, daarvoor helemaal niet meer.
Japanse prinsessen verliezen hun titel zodra ze trouwen met een burger. Prinses Ayako is sinds haar huwelijk met Kei Moriya mevrouw Moriya geworden. Deze traditie levert de keizerlijke familie forse problemen op, want er zijn zo steeds minder leden om royal taken te vervullen.
Carl Johan, prins van Zweden, gaf in 1946 zijn titel op om met journalist Kerstin Wijkmark te kunnen trouwen. Het zit bij de Bernadottes in de familie: zijn oudoom, een neef en een broer gaven ook hun titel op om met een burger te kunnen trouwen. De Zweden zijn romantischer dan je denkt!
Prins Philip van Griekenland en Denemarken moest voor zijn huwelijk met prinses Elizabeth, de huidige Queen, zijn eigen titels opgeven om Brits onderdaan te kunnen worden. Hij kwam er overigens niet bekaaid vanaf: hij werd een Koninklijke Hoogheid en kreeg de titels hertog van Edinburg, graaf van Merioneth en baron van Greenwich.
In het geval van Iñaki Urdangarin was er wel sprake van een rel. De man van prinses Cristina van Spanje kreeg bij zijn huwelijk de titel hertog van Palma. Zijn zwager koning Felipe nam die titel in 2015 zowel van Iñaki als van Cristina af, nadat het stel betrokken was geraakt bij een groot corruptieschandaal waarvoor Urdangarin nu een celstraf uitzit. Hij is inmiddels in het rehabilitatiedeel van zijn straf terechtgekomen en mag nu vrijwilligerswerk doen met gehandicapte kinderen.
Degene die het meest inleverde was Edward VIII, die het koningschap opgaf om met zijn grote liefde Wallis Simpson verder te kunnen. Hij moest het vervolgens doen met de verzonnen titel hertog van Windsor.
Foto's (c) ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in