Maria Louise van Hessen-Kassel krijgt licht- en geluidsspektakel.
Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), prinses van Oranje-Nassau, komt deze zomer tot leven tijdens een licht - en geluidsspektakel in Leeuwarden
Vanuit deze stad bestierde ze de noordelijke provincies als regentes-stadhouder en later de gehele Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden #powervrouw.
Actrice Ariane Schluter, tweevoudig winnares van de Theo d’Or toneelprijs, vertolkt Maria Louise voor de productie.
De show heet Maria Louise was here en is samengesteld door regisseur Jos van Kan en videokunstenaar Frouke ten Velden. Met videoprojecties en speciaal gecomponeerde muziek, ingespeeld door Het Noord Nederlands Orkest (NNO), zet het keramiekmuseum Princessehof de prinses van 8 juli tot en met 28 augustus drie avonden per week in de schijnwerpers.
'Ode aan een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld'
Haar leven wordt geprojecteerd op de achtergevels van haar voormalige stadspaleis, datzelfde Princessehof, midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Op deze bijzondere manier wordt een ode gebracht aan een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld.
Over Maria Louise
Door tragische omstandigheden werd Maria Louise al op 23-jarige leeftijd verantwoordelijk voor het voortbestaan van de Oranjedynastie. En met deze sterke dame aan het roer groeide de invloed van de Friese Nassaus.
Op dit fundament werd in 1813 het Nederlandse koningshuis gebouwd. De huidige Nederlandse koning, Willem-Alexander, stamt rechtstreeks van haar af. Ook staat ze aan de wieg van vrijwel alle Europese vorstenhuizen.
Ode aan de prinses
Naast de zomeravonden in de paleistuin geeft het Princessehof door middel van een permanente tentoonstelling een intiem inkijkje in het leven van Maria Louise en het Friese hof.
Bezoekers dwalen door de gangen van haar paleis en gaan terug in de tijd tijdens een bezoek aan de barokke stijlkamer. Daarnaast biedt Leeuwarden deze zomer diverse stadswandelingen – met of zonder gids – die in het teken staan van de Nassaus.
Deze voeren langs paleizen, Stadhouderlijke graven en het stadspark de Prinsentuin. Bovendien herinneren monumenten, gebouwen en straatnamen aan de relatie met het vorstenhuis. Dineren en logeren kan in de stad op een koninklijke locatie: Het Stadhouderlijk Hof, het voormalige woonpaleis van de Nassaus.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in