Janice Deul is (lifestyle)journalist, modeactivist en coauteur van Little black hair book, een ode aan kroes- en krulhaar. In opiniestukken, columns en lezingen en met haar inspiratieplatform Diversity Rules maakt ze zich sterk voor een inclusief en veilig cultuur- en mediaklimaat.
Keti Koti
Op 1 juli 2023 vieren we het 150 jarig jubileum van de afschaffing van slavernij in Nederland. In haar boek Keti Koti, een gids voor iedereen die er meer van wilt weten, beantwoordt Janice Deul alle vragen die je mogelijk over deze dag hebt.
Nouveau
Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren, wat de geschiedenis is en wat de oude en hedendaagse tradities van Keti Koti zijn. Bovendien betoogt ze hoe Keti Koti er anno nu uit zou moeten zien, zodat we in Nederland gezamenlijk voorwaarts kunnen.
Ontdekkingstocht
"Het is ook voor mij een ontdekkingstocht geworden," zegt Janice die pleit tussen een scheiding tussen herdenken en vieren, zoals we ook op 4 en 5 mei doen. "Nu hobbelen mensen vanuit de optocht, die vrij vrolijk is, meteen door naar de herdenking. Dat is verwarrend, en daarmee doe je volgens sommigen onze voorouders tekort."
Het boek kwam er 'omdat het er nog niet was'. Zelf was ze ook lang niet met het onderwerp bezig. "Ik had het gevoel dat het ‘hele slavernijverhaal’ vooral heel lang geleden was," zegt ze. "Ik vond dat we ons beter konden focussen op de toekomst, in plaats van te blijven hangen in de ellende van het verleden."
'Gevormd door ervaringen'
Op de Amsterdamse zender AT5 zei ze ooit zelfs niet te begrijpen in welke realiteit je leefde als je nu nog met de slavernij bezig was. "Nu vind ik dat onvoorstelbaar, maar ik schaam me er niet voor. We worden gevormd door onze ervaringen. Ook ik ben gewoon een product van deze witte wereld."
Nouveau
"Mijn pa zei altijd: ‘Je kunt bereiken wat je wilt, als je er maar flink tegenaan gaat.’ En daar was ik van overtuigd. Ik heb lang in de illusie verkeerd dat ik nooit last heb gehad van racisme of discriminatie. Later realiseerde ik me pas dat er wel incidenten waren, maar niet zovéél dat mijn leven daardoor negatief is ingekleurd. Ik was zo helemaal niet bezig met thema’s als racisme, en vond dat mensen die dat wel deden mij daar vooral niet mee moesten lastigvallen. Ik regelde toch ook mijn eigen zaakjes?"
Tegenwoordig denkt Deul er genuanceerder over, ook omdat ze zich steeds bewuster werd van het feit dat talenten van zwarte mensen vaak niet erkend of niet benut worden: "Hoe ouder ik word, hoe lastiger ik dat vind."
Op zoek naar verstilling
Eerst vierde ze Keti Koti in Amsterdam, tegenwoordig zoekt ze meer de herdenking en verstilling in Leiden. "Ik was een beetje klaar met de grootschaligheid en het feestgedruis in Amsterdam," zegt ze in het Parool. "Ik vond het lastig dat sommige toeschouwers bij de Bigi Spikri riepen: 'Kijk niet zo chagrijnig, het is toch een feestje!' Dan weet je dus niet waar Keti Koti over gaat. Ja, we vieren iets, maar dat heeft betekenis. Het herdenken moet bovenaan staan. Als jij dansend door de stad wilt lopen is dat aan jou, maar zorg dat je weet waar het om gaat."
Uitgeverij Ambo Anthos
Keti Koti door Janice Deul bestel je hier.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Nouveau