Vrouwenmagazines lieten maandag in het Haagse café-restaurant Dudok zien hoe je je publiek bij de politiek betrekt en omgekeerd.
Door Barbara Schneeman en Petra Vethman
Vier hoofdredacteuren stelden namens hun achterban vragen aan de vrouwelijke lijsttrekkers en fractieleden van de zes grootste partijen: VVD, GL/PVDA, D’66, BBB, CDA en SP.
Ook lezeressen in het publiek stelden vragen, waardoor de onderwerpen concreet en persoonlijk werden.
WOONCRISIS
De vragenstelsters zaten vooraan in het publiek en richtten zich direct tot de aanwezige politici. Flair-lezeres Charlotte Meiland (44) kwam na haar scheiding met haar dochter van 15 op straat te staan. “Omdat ik ‘zelfredzaam’ ben - ik heb bijvoorbeeld geen psychische problemen - kon ik nergens terecht. Ik kwam in een illegale huurwoning terecht van 1600 euro per maand. Tegenwoordig huur ik legaal en betaal ik 1400 euro per maand voor een woning van 90 vierkante meter met energielabel F, waardoor de energierekening ook torenhoog is.”
Libelle
Ze richtte zich tot Hilde Palland (CDA) en Lilian Marijnissen (SP) en vroeg: “Wat gaan jullie daaraan doen als jullie in de regering komen?” Daarbij liet Marijnissen zien dat ze een doorgewinterde oppositievoerder is en weet hoe ze het publiek meekrijgt. Dat leverde haar meermaals applaus op. “Er staan meer dan 60.000 woningen leeg, ik vind dat bijna crimineel.”
Palland wees op wat De Jonge als minister voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening voor elkaar kreeg en herhaalde het belang van de koopstartregeling. Marije Veerman, hoofdredacteur van Flair, en presentator Diana Matroos dwongen beide politici om voorbij campagneleuzen te debatteren en vooral concreet te worden.
Libelle
Margriet-lezeres Ria Gerrits vertelde het aangrijpende verhaal van haar hoogbejaarde moeder: “Afgelopen winter viel mijn 100-jarige moeder, die nog thuis woonde. Ze was geestelijk nog heel goed, maar haar zicht en gehoor waren slecht en haar algehele lichamelijke gesteldheid was al slecht. ‘Helaas’ had ze niks gebroken en daarom kon ze nergens terecht. Niet in een verzorgingstehuis, niet in een hospice, niet in een ziekenhuis. Ze moest thuis blijven wonen en was aangewezen op externe zorg. Zelf durfde ze het gas niet meer aan te zetten, had ze de kracht niet om de magnetron aan te doen en ze lag met een pijnlijk been op de bank. Ze was echter niet urgent. Je bent 100 jaar en hebt je hele leven premie betaald. Hoe kan het dat je dan niet de juiste zorg krijgt? Als ze was opgenomen en daar vertroeteld was, dan had ze het wel gered, denk ik. Dan was ze in ieder geval minder triest aan haar eind gekomen.” Aan Wieke Paulusma (D66) en Lilian Marijnissen (SP) om hier antwoord op te geven.
Ingrid Polderman
Marijnissen toonde zich onmiddellijk empathisch: “Ik voel uw pijn”, en Paulusma, last minute ingevlogen omdat de Christen Unie moest afzeggen, komt zelf uit de zorg en maakte het concreet door voorbeelden en oplossingen uit de praktijk te noemen, gericht op samenwerking op regionaal niveau. “Preventie is belangrijk, maar ik kom uit oost-Groningen. Daar hebben mensen hoge schulden en daardoor wel wat anders aan hun hoofd dan een gezonde leefstijl.”
Ingrid Polderman
WERK EN INKOMEN
Libelle-lezeres Petra Koppert (53) vertelde over de onenigheid en frustraties die in haar gezin leven: “Mijn oudste, aan het HBO studerende, dochter heeft geen renteloze lening ontvangen en wordt opgezadeld met een torenhoge studieschuld, terwijl dit niet geldt voor onze jongste dochter (20), die als uitwonende student wél een basisbeurs heeft ontvangen. Hierdoor is het voor ons als ouders heel lastig om beide dochters dezelfde steun te bieden. Terwijl je ze als ouder dezelfde kansen gunt als wij zelf hebben gehad. Wat gaan jullie doen voor deze generatie?”
Sophie Hermans (VVD): “Helaas hebben politieke keuzes soms tot gevolg dat de ene generatie van een regeling profiteert en andere niet. Studeren is een investering in je toekomst. En ja, het ís zuur dat je daarna zo’n hoog bedrag moet terugbetalen.”
Ingrid Polderman
Libelle-hoofdredacteur Hilmar Mulder haakt daarop in door te stellen dat het nog altijd zo is dat vrouwen uiteindelijk minder verdienen dan mannen. “Gemiddeld verdient een vrouw in haar werkende leven drie ton minder dan een man. Dat is geen loonkloof, maar loonroof!” Applaus uit de zaal. Lisa Westerveld (GL/PvdA) wil de loonkloof oplossen door beroepen waarin relatief veel vrouwen werkzaam zijn, zoals de zorg of het onderwijs, beter te belonen. Hermans: “Het moet niet gaan om beroepskeuze, maar om gelijke betaling voor gelijke arbeid. Die verschillen zijn er, ook in mijn omgeving. Vrouwen zijn vaak nog te bescheiden om dat aan te kaarten.” Hilmar Mulder reageert direct: “Daarmee leg je het probleem bij de vrouwen.” Instemming vanuit de zaal. Matroos: “We zitten hier in een zaal vol vrouwen. Hoe zorgen we voor de gelijke beloning?”
Westerveld: “Werk moet lonen, onbetaald werk ook.” Hermans: “En het werkplezier moet omhoog. Ook in de zorg en het onderwijs.”
Libelle
KLIMAAT
Het slotakkoord was voor Nouveau en ging over het klimaat. Lezeres Christa van der Hoff: “Wij waren afgelopen zomer in Tirol, om een gletsjer te bezoeken. Er was helemaal geen ijs en we klauterden over rotsen. Ik ben me rot geschrokken. Kunnen we over een paar jaar niet meer skiën? Ik heb een heerlijke kleinzoon van een jaar en maak me zorgen als ik naar hem kijk; is er nog natuur als hij mijn leeftijd heeft? Blijft het klimaat hoog op de agenda staan? Hoe denken jullie de leefbaarheid in Nederland in stand houden?”
Caroline van de Plas (BBB) reageerde resoluut: klimaatverandering gaat BBB niet oplossen. “Die is er nu eenmaal. Natuurlijk hebben we een verantwoordelijkheid om iets te doen, maar we hebben echt nog wel tijd. De wereld vergaat echt niet. We moeten er geen getallen en jaartallen aan willen hangen.”
Daar was Anne Marijke Podt (D66) het niet helemaal mee eens. “We hebben wél haast en we moeten én kunnen veel doen.”
Matroos opperde dat het er in alle debatten toch op lijkt dat het klimaat minder leeft dan bestaanszekerheid, wonen en zorg. Podt: “Nou, vergeet die 85.000 mensen van de klimaatmars gisteren niet. We willen allemaal de wereld beter achterlaten voor onze kinderen.”
Over die verantwoordelijkheid is iedereen het eens.
Twijfel je nog over wie je je stem moet geven? De Nouveau Kieswijzer helpt je op weg om je keuze te bepalen!
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Ingrid Polderman