Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Slimme tips voor je ‘plastic fantastic’ avontuur: waar let je op bij cosmetische ingrepen?

Een slimme meid is op haar plastic fantastic toekomst voorbereid. Of het nu gaat om een minimaal spuitje babybotox of een grootse lift, het is áltijd belangrijk dat je bij een goede arts binnenstapt. We zetten acht tips voor je op een rijtje.

cosmetische ingrepen

Eén van de Nouveau’s heeft een fillerspecialist naast haar supermarkt zitten. Elke keer als ze sla, komkommers, havermelk en gembershots gaat halen (lees: wijn en paprikachips) ziet ze een bord met grootse resultaten en kleine prijsjes. Zal ze een keer binnenstappen? Een andere collega heeft drie weken lang blauwe plekken in haar gezicht gehad na een behandeling tijdens een botoxfeestje (bij een vriendin thuis) waar de champagne rijkelijk vloeide. (Voor een optimaal resultaat wordt aangeraden acht uur voor een behandeling niet te drinken, #oopsie.) Een co-worker ging nieuwsgierig mee naar de fillerbehandeling van een vriendin, waar ze verbaasd toekeek hoe de arts de gewenste zones vulde, vervolgens nog wat cc overhad en vrolijk vroeg waar ze deze eens zou spuiten. ‘Ehhh? Nergens?’

Er zijn zo veel cosmetische klinieken/artsen, maar hoe kies je nou een goede?

Tip 1: laat je vooral niet misleiden door de prijs. Je weet nooit waarom een bedrag zo laag is. Dat kan verschillende oorzaken hebben: niet geregistreerd product, kleinere hoeveelheden, geen gekwalificeerde arts. De gemiddelde prijs voor een botoxbehandeling (één zone) is zo’n honderdvijftig tot tweehonderd euro. Een goede kliniek hoeft niet te adverteren of te concurreren met een prijs.

Tip 2: Ga altijd eerst op consult. Zodra je binnenkomt, moet er geen verkooppraatje worden gehouden. Er dient goed naar je gezicht te worden gekeken en op basis daarvan moet een eerlijk advies worden geboden over eventuele behandelingen.

Tip 3: Stel van tevoren een vragenlijst op. Zijn het tijdelijke fillers (permanente fillers zijn verboden in Nederland)? Zijn ze op basis van hyaluronzuur? Hoeveel ml heb je nodig? Blijft het resultaat natuurlijk? Hoe lang blijft het resultaat? Wat is de prijs? Wat zijn eventuele complicaties?

Tip 4: Heel belangrijk is het vragen naar het product. Aangeraden wordt een kliniek te kiezen die A-merken gebruikt zoals Restylane. Het zijn wat duurdere producten, maar dan weet je zeker dat je een middel kiest waar miljoenen behandelingen mee zijn uitgevoerd en waarvan de veiligheid is bewezen. A-merken zijn veiliger dan de nieuwere, goedkopere merken die net op de markt zijn.

Tip 5: Check of de kliniek waar je naartoe gaat is aangesloten bij de NVCG (Nederlandse Vereniging van Cosmetische Ingrepen). Deze vereniging waarborgt de kwaliteit van cosmetische behandelingen die worden uitgevoerd door hun leden. Zo kunnen leden bijscholingen volgen, worden er kwaliteitseisen voor ze opgesteld, is er een klachtencommissie en worden complicaties altijd geregistreerd (nvcg.nl).

Tip 6: Controleer op bigregister.nl of de artsen van jouw (aanstaande) kliniek Big geregistreerd zijn (beroepen in de individuele gezondheidszorg). Alleen wie in het BIG-register staat, mag een beschermde beroepstitel voeren en mag de bij het beroep horende, voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren.

Tip 7: Lees recensies van andere vrouwen op kliniekervaringen.nl.

Tip 8: Goede nazorg. Kies een kliniek waar je kunt terugkomen voor een controleafspraak. Je kunt dan samen met de arts bekijken of de behandeling naar wens is geweest. Mocht dit niet zo zijn, dan is het prettig als je voor een adres kiest waar je gratis kunt worden ‘bijbehandeld’. ●

Mode & Beauty
  • Adobe Stock