Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ewan McGregor speelt mode-icoon Halston!

Netflixserie over de hedonistische smaakmaker. Volgende maand in première op Netflix, de serie over Amerikaanse ontwerper Roy 'Halston' Frowick. En het lijkt  genieten te worden, want Halston stond bekend om zijn tumultueuze carrière en zijn hedonistische lifestyle in de jaren zeventig en tachtig...

Ewan McGregor speelt mode-icoon Halston!

Netflixserie over de hedonistische smaakmaker.

Volgende maand in première op Netflix, de serie over Amerikaanse ontwerper Roy 'Halston' Frowick. En het lijkt  genieten te worden, want Halston stond bekend om zijn tumultueuze carrière en zijn hedonistische lifestyle in de jaren zeventig en tachtig – hij was zo'n beetje de beschermheilige van ultrahippe club Studio 54 in New York.

Halston was een fenomeen, dankzij minimalistische ontwerpen in kasjmier of boterzacht suède. Wie meende iets voor te stellen, zoals Liza Minnelli en Bianca Jagger, danste in een jumpsuit van Halston in New Yorkse discotheken tot de zon weer op was.

Hij naaide veel zelf, iets wat hij op jonge leeftijd leerde van zijn oma. Als puber maakte hij al hoeden voor zijn moeder en zijn zus, en vermaakte hij hun kleding.

Met dank aan Jackie

In 1953 opende hij zijn eigen hoedenzaak in Chicago, die al snel Hollywoodklanten als Kim Novak, Gloria Swanson, Deborah Kerr en Hedda Hopper trok. Vier jaar later verhuisde hij naar New York, waar hij al snel de darling van alle Park Avenue Prinsessen werd.

Zijn definitieve doorbraak was de pillbox die Jackie Kennedy droeg tijdens de inauguratie van JFK in 1961.

Uitbreiding met kleding

Met dank aan een rijke Texaanse cliënt, miljonair Estelle Marsh, die hem financieel steunde, zag Halston kans de overstap te maken naar kledingcollecties toen hoeden uit de mode raakten.

Het was een gouden greep: hij ontwierp vrij eenvoudige, moderne looks en voerde die uit in zeer luxe stoffen.

Sleek & sexy

Het resultaat was chic, minimalistisch en glamoureus: "Ik hou niet van dingen die geen functie hebben: strikken die niets bij elkaar houden, knopen die niets dichthouden, ritsen die niet ritsen, wikkeljurken die niet wikkelen. Ik heb altijd een hekel gehad aan dingen die niet werken."

Meester van de bias-cut

Halston ontpopte zich als een meester van de bias-cut, schuin gesneden en genaaide stof die een kledingstuk net iets soepeler en sexyer kan laten vallen.

Wat hij maakte was verrassend vrouwvriendelijk: vlotte overhemdjurken in ultrasuède, comfortabele avondjurken, soepele broeken. "Nauwsluitend is zo beperkend," zei hij. "Ik laat het vrouwenlichaam tot haar recht komen door middel van de natuurlijke val van de stof."

Populair als uniformmaker

Hij ontwierp de spraakmakende uniformen voor luchtvaartmaatschappij Braniff, de kleding voor het Amerikaanse Olympische team in 1976, een nieuwe look voor de Girl Scouts en uniformen voor het New Yorkse politiecorps en medewerkers van Avis. Gebruikers liepen met hem weg: Halston wist representatieve werkkleding comfortabel te maken.

Zijn tijd vooruit

Halston was ook degene die vrouwen hielp aan blazers en broeken met zakken. Voor die meer androgyne look heeft tijdgenoot Yves Saint Laurent altijd alle credit gekregen, maar Halston deed hetzelfde voor zijn Amerikaanse klanten.

Hij was bovendien een van de eerste grote ontwerpers om meer diversiteit in zijn campagnes en op de catwalk langs te laten komen: model Bevery Johnson was een goede vriendin van hem. Met name Tom Ford is schatplichtig aan Halston, in zijn werk voor Gucci en later zijn eigen label.

Halstonettes

In New York werkte Halston samen met Andy Warhol en kleedde talloze celebs, zoals Jerry Hall, Angelica Huston en Beverly Johnson.

Zijn Halstonettes vormden een trouwe entourage die hem vergezelde naar feesten.

Elizabeth Taylor, Martha Graham en Liza Minnelli claimden hem allemaal als hun gay BFF, vooral Liza en Roy waren heel close. Zijn naam stond destijds gelijk aan luxe, seks, status en roem, maar uitgerekend een gevecht om diezelfde naam werd zijn ondergang.

Het grote geld lokte

Halston mag dan een levensgenieter zijn geweest, hij was zakelijk noch secuur en verloor zijn modehuis in de jaren tachtig door zijn hand te overspelen.

In 1983 ging hij (voor een bedrag dat destijds op 1 miljard dollar werd geschat) in zee met goedkope warenhuisketen JC Penney dat in licentie zes jaar lang zijn naam aan betaalbare kleding, accessoires, cosmetica en parfums mocht hangen. Hij dacht zijn merk zo uit te kunnen breiden, in werkelijk knapten inkopers van luxe warenhuizen én zijn rijke klanten af op het idee dat iedereen nu een Halston kon dragen.

Naam kwijt

Hetzelfde jaar begon achter de schermen een reeks overnames waardoor de ontwerper steeds meer controle over zijn naam en werk verloor.

Halston in 1982, bij een van zijn laatste eigen shows

In 1984 mocht hij niet eens meer ontwerpen voor Halton Enterprises en maakte hij alleen nog kleding voor vriendinnen als Liza Minnelli en Martha Graham. De naam Halston is vele malen van eigenaar veranderd en momenteel in handen van Xcel, een bedrijf dat redelijk bekende namen naar de massamarkt brengt.

Begin van het einde

Halston had gedurende zo'n tien jaar een knipperlichtrelatie met Venezolaanse kunstenaar Victor Hugo.  In 1988 testte Roy positief op HIV. Toen zijn gezondheid erg achteruit ging, verhuisde hij naar San Francisco waar familie voor hem zorgde. Hij stierf in 1990 aan Kaposi's sarcoma, een aidsgerelateerde vorm van kanker.

In 'Halston' wordt hij gespeeld door Ewan McGregor.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in