Prachtig weer vraagt om een paar handige eyeopeners.
Een beetje zon doet wonderen, maar teveel zonnestralen, daar maak je je huid niet blij mee. Zeker niet nu de zonkracht heel sterk is. Toch biedt de zon voldoende benefits om 'm ook op te willen zoeken. Met slechts 15 minuutjes zon per dag (bijvoorbeeld je gezicht en onderarmen ontbloot in de zon) heb je al de nodige vitamine D binnen. Bovendien maakt je lichaam in de zon het gelukshormoon endorfine aan - ook best fijn in tijdens van zelfisolatie.
Zonnen zonder zorgen? Deze eyeopeners gaan je daarbij helpen:
- Check de zonkracht op jouw locatie.
De zon is onmisbaar in ons leven, dat moge duidelijk zijn. Fun fact: we kunnen tegenwoordig elke dag precies zien hoeveel zonkracht er aan de hemel staat. ’s Winters is dat weinig: zonkracht 1 tot 2, omdat de zon laag staat. Maar in de late lent en zomer kan dat in Nederland oplopen tot zonkracht 7 (in Mediterrane gebieden is dat zonkracht 10, en in Australië is zonkracht 14 of 15 gangbaar in de zomer). Hamvraag: hoe weet je of je te lang in de zon zit, waar je in de wereld ook bent? Met de handige KWF UV Radar app kun je op elk moment van de dag en overal (als er maar WiFi is) in één oogopslag zien wat de zonkracht is op jouw locatie. En krijg je meteen een persoonlijk zonadvies. Easy as that.
- Ken je huidtype
Je huid wordt iedere maand vernieuwd, maar zonschade door verbranding of een overdaad aan UV (lees: bezoek aan de zonnebank), daar kom je niet meer vanaf. En het is helaas een feit dat zonschade de kans op het krijgen van huidkanker vergroot. Het goede nieuws is dat je jouw huid heel goed kunt beschermen tegen uv-straling en zonkracht. Hoe? Eerst moet je uit te zoeken wat voor huidtype je hebt. Dat weet je binnen een minuut via - daar is-ie weer - de KWF UV Radar app. Daarna is het zaak om je kostbare huid te beschermen!
- Stem de zonnebescherming af op je huidtype
Zon en zonnebrandcrème zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De eerste beschermende laag van zonnebrandcrème kun je het beste een half uur vóór je in de zon gaat zitten aanbrengen. Verder is het raadzaam om in de zomermaanden tussen 12.00 en 15.00 uur de zon te vermijden. Of nou ja, vermijd in die uren in ieder geval rechtstreeks contact van je huid met de zon (lees: ga dan niet bakken in de zon). Verder? Draag als het even kan beschermende kleding. In ieder geval een hoofddeksel, denk aan een stijlvolle hoed met een brede rand die ook je nek en hals in de schaduw houdt. De rest van de dag moet je je huid om de twee uur met zonnebrandcrème insmeren. Plus: na zwemmen en afdrogen meteen weer zonnebrandcrème aanbrengen.
- Gebruik 'verse' zonnebrandcrème
Wees zuinig op je huid, maar wees vooral niet zuinig met zonnebrandcrème, denk aan minimaal een eetlepel per arm, om je een idee te geven. Kies voor een zonnebrandcrème die je fijn vindt: lekker smeert, voelt en ruikt. KWF Kankerbestrijding adviseert om altijd minimaal voor SPF 30 te kiezen. Tot slot: na opening is een zonnebrandcrème hooguit een jaar houdbaar. Maak dus geen gebruik van de left overs van vorig jaar.
Foto(c) iStock
Bron: KWF Kankerbestrijding