Gewicht verliezen is niet gemakkelijk. En vaak lukt het pas na verschillende pogingen om wél blijvend af te vallen. Waar zit nou de crux?
Er zijn talloze redenen waarom het zo vaak niet lukt. Veel mensen denken dat afvallen vooral wordt bewerkstelligd door veel te sporten - wat niet zo is - of dat het eten van vet je ook vet maakt. Ook dat klopt niet.
Hier zijn 5 redenen waarom jouw dieet waarschijnlijk niet werkt:
1. Je telt wel calorieën, maar je eet niet goed
Calorieën uit geraffineerde ('snelle') koolhydraten en dito suikers, zorgen ervoor dat je meer eet zonder dat ze je een voldaan gevoel geven. Terwijl calorieën uit gezonde vetten, vezelrijke producten en eiwitten, juist wel tot gewichtsverlies kunnen leiden.
Begin jij je dag met lege koolhydraten? Probeer dan eens havermout met fruit en noten als gezond ontbijt (en het is nog lekker ook).
2. Je ontbijt zonder proteïnen
Cruesli, toast met jam en een glas sinaasappelsap zijn klassiekers om de dag mee te beginnen, maar onderzoek wijst uit dat als je ontbijt met proteïnen in plaats van gesuikerde koolhydraten, je hongergevoel drastisch afneemt en je later op de dag ook minder zin hebt om te snacken.
Eet 's morgens tenminste 15 gram eiwitten, bijvoorbeeld naturel yoghurt gemixt met noten en hennepzaad, of een plantaardige eiwitshake of een lekker roereitje. Geen straf, toch?
Lees ook: Jamie viel op eigen kracht 66 kilo af: 'Vroeger had ik geen rem, nu wel'
3. Je krijgt niet genoeg slaap
Slapen is heerlijk en belangrijk; de voordelen van een goede nachtrust zijn enorm. Onderzoeken hebben het verband aangetoond tussen onvoldoende slaap krijgen en obesitas.
Als je worstelt met je gewicht, probeer dan minimaal acht uur slaap te krijgen. Dat kan echt een wereld van verschil betekenen voor je figuur. En je humeur...
4. Je eet ook als je geen trek hebt
We eten vaak als we ons vervelen, gestrest zijn, moe, dorst hebben of simpelweg omdat we onze favoriete serie bekijken en daar op die manier dubbel van genieten.
In plaats daarvan zouden we eten moeten zien als brandstof, niet als iets wat ons moet vermaken (wat natuurlijk altijd gemakkelijker is gezegd dan gedaan).
Wat je kunt doen, is de 'schaal van honger' toepassen: welk getal tussen de 1 (ik val zowat om van de honger) en de 10 (ik heb te veel gegeten) geef je je hongergevoel? Dan luister je echt naar je lichaam en dat kan zomaar een paar kilo schelen. Stop met eten rond de 5 of 6, zo voorkom je dat je 'overeet'.
5. Je gaat om met de verkeerde mensen
Nee, nu niet gaan protesteren! We bedoelen alleen dat je je niet moet spiegelen aan vrienden en/of familie die een gezonde levensstijl niet al te serieus nemen als jij dat juist wel doet. Daar kom je namelijk van aan.
Doe gewoon lekker je eigen ding en het liefst samen met andere vrienden en familieleden die ook gemotiveerd zijn om gezonder te leven. Het is onderzocht én bewezen dat een dieet of gezondere levensstijl aanzienlijk meer kans van slagen heeft als je met al even gemotiveerde mensen omgaat, elkaar peptalks geeft en ervaringen deelt.
Beeld: iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in