Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Loont het om je huid dubbel te reinigen? Absoluut!

Maak kennis met de 7 skin methode: not to prime is a crime. Mooi, mooier, mooist in zeven stappen. Dat is de formule van layering, een verzorgingstrend die is overgewaaid uit Japan en Zuid-Korea. In maar tien minuten per dag straal je voortaan van oor tot oor. Layering, laag-op-laagopbouw, staat ...

Loont het om je huid dubbel te reinigen? Absoluut!

Maak kennis met de 7 skin methode: not to prime is a crime.

Mooi, mooier, mooist in zeven stappen. Dat is de formule van layering, een verzorgingstrend die is overgewaaid uit Japan en Zuid-Korea. In maar tien minuten per dag straal je voortaan van oor tot oor.

Layering, laag-op-laagopbouw, staat ook wel bekend als de ‘seven skin method’: in zeven stappen bereik je het meest frisse, stralende huidbeeld. Loont het? Absoluut. Van ‘pappen en nathouden’ ofwel de huid overdreven voeden en hydrateren knapt elke veertigplushuid aanzienlijk op. Ook huidexperts bejubelen de uitgebreide routine, omdat je de huid optimaal pampert met reiniging, voeding, hydratatie, bescherming en anti-agingstoffen in krachtige doseringen.

Vooral een goede reiniging en dito bescherming is steeds meer een must, nu bekend is geworden dat niet alleen uv-straling, maar ook luchtvervuiling (en zeker de combinatie) het huidverouderingsproces aanzienlijk versnellen. Dagelijks meer aandacht voor je huid zorgt niet alleen voor een langer behoud van een fitte huidconditie, maar doet eveneens de uitstraling goed: die is frisser. Bovendien kun je dezelfde laag-op-laagmethode vervolgens met make-up toepassen, zonder er overdreven opgemaakt uit te zien. Hoe te beginnen? Stap voor stap. En dat kost je maar tien minuutjes extra per dag, met dit stappenplan

1. Dubbele reiniging

Even snel een reinigingsdoekje over het gezicht halen is anno 2020 echt voorbij. De huid knapt het meest op van een dubbele reiniging, zeker ’s avonds, nu bekend is dat de toenemende luchtvervuiling (roet, fijnstof) het huidverouderingsproces aanzienlijk versnelt. Ook als je amper make-up draagt, heb je een onzichtbaar laagje (fijnstof) vuildeeltjes op je huid. Start bijvoorbeeld met een olie die al het vuil losweekt en vervolg met een mousse, milk of lotion om de laatste sporen eraf te halen. Tot slot kalmeer je de huid met een tonic, die brengt de pH-waarde van de huid weer in balans.

2. Exfoliëren

Deze stap kan dagelijks, mits je de mildste exfoliant gebruikt met een lage concentratie BHA-zuren (salicylzuur) of AHA-zuren – variërend van één tot vijf procent; maar twee tot drie keer per week is ook prima. Exfoliëren stimuleert een ingedutte celvernieuwing, wat elke huidconditie op meer fronten ten goede komt. Zoals: een betere doorbloeding, dus frissere teint, boost van de collageenproductie en een optimale opname van overige skincare. Er zijn exfoliants in lotionvorm, maar je kunt natuurlijk ook een scrub met zachte, (biologisch afbreekbare) korrels gebruiken.

3. Tussenstap

Als de huid brandschoon en gescrubd is, zou je denken: klaar voor het serum. Maar in plaats van een serum – of in combinatie - kun je ook een pre-lotion nemen. Deze extra hydraterende tussenstap fungeert als een soort sponslaagje: het bereidt de huid nog beter voor op de overige huidverzorging. Denk maar aan een plant die een tijdje droog staat; giet je er water op, dan sijpelt het heel langzaam in de bodem. Is de aarde vochtig, dan is de absorptie tien keer sneller. Dat geldt ook voor je huid.

4. Boosten

Na, of in plaats van, de hydraterende tussenstap kun je nu een laagje booster of een ampul aanbrengen. Die bevat één of een combinatie van twee sterke, actieve stoffen (vitamine A, B, C, hyaluronzuur) voor een doelgericht herstel van een specifieke huidwens. Zoals de aanpak van droogte, onrust, roodheid, verslapping, pigmentvlekken en zo meer. Zo’n extra laag kun je ook enkele weken dagelijks doen, bijvoorbeeld als kuur bij een seizoenswisseling. Populair in Azië en steeds meer in Europa: ampullen vol antioxidanten, die een buffer opwerpen tegen de invloed van luchtvervuilingsdeeltjes.

5. Versterken

Direct na, of in plaats van, de booster/ampul, kun je een laagje serum aanbrengen. De meeste serums zijn gericht op een allround conditieboost en aanpak van de bekende aging issues als verslapping. Verhelderende serums zijn ook in opkomst: om een vlekkerige teint met pigmentvlekken te verfraaien en een rustigere, meer egale uitstraling te geven. Een aanrader na je veertigste.

6. Voeden

Nu je bijna klaar bent, is het tijd voor een laagje van je favoriete crème. Als je vooraf boosters, ampullen en serums hebt aangebracht die al krachtige anti-agingcocktails bevatten, mag de crème nu vooral voeden en hydrateren. De textuur kies je naar comfort: de een houdt meer van romig, de ander prefereert een frisse, gelachtige emulsie. Qua effectiviteit maakt het geen verschil. Overigens hoeft dagcrème niet per se een SPF te bevatten; steeds meer merken laten die eruit, omdat zo’n filter veel ruimte inneemt in de formulering. Zie stap zeven.



7. Beschermen

Van alle stappen is dit misschien nog wel de belangrijkste stap, op de reiniging na. Want de beste anti-agingremedie is en blijft de huid beschermen tegen uv-straling en, inmiddels net zo belangrijk, luchtvervuiling. Volgens het zevenstappenplan kun je dit met een losse filter doen, zo’n extreem vloeibare emulsie die alleen je huid tegen licht beschermt (inmiddels vaak ook met antivervuilingcomplex). Of je kiest voor make-up meets skincare-achtige producten, zoals getinte moisturizer, BB-crème of een minerale poederfoundation – waarin een hoge filter (zeker 30, liever nog 50) verwerkt is. En dan? Poezelzacht de dag in! 

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in