Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wanneer hadden we ook alweer voor het laatst een witte kerst?

Helaas voor de romantici die droomden van 'dashing through the snow', Nederland sluit het jaar af met overwegend zacht, somber en nat winterweer.

Holiday background with illuminated Christmas tree under starry night sky.

Helaas voor de romantici die droomden van 'dashing through the snow', Nederland sluit het jaar af met overwegend zacht, somber en nat winterweer.

Alleen in de dagen voor kerst kan het volgens Weeronline tijdelijk kouder worden met normale temperaturen voor de tijd van het jaar, maar een witte kerst zit er dit jaar opnieuw niet in.

Witte kerst wordt zeldzaam

Met klimaatverandering lijkt de kans op een witte kerst steeds kleiner. De winters zijn warmer en sneeuw komt steeds minder vaak voor. De laatste witte kerst is dan ook alweer een tijdje geleden. In 2010 lag in vrijwel heel Nederland een sneeuwdek van afwisselend vijf tot twintig centimeter. In Zuid-Limburg was dat dek zelfs 30 tot 45 centimeter. Om van een witte kerst te mogen spreken moet wel aan een voorwaarde voldaan worden: in De Bilt moet op beide kerstdagen sprake zijn van een zogenoemd gesloten sneeuwdek. Als er alleen wat vlokjes sneeuw vallen, telt het dus niet. Sinds 1901 hebben we maar acht keer zo’n officiële witte kerst gehad.

Grootste kans op een witte kerst

Hoewel het sneeuwdek in 2010 het hoogst was in Zuid-Limburg, voert de andere kant van ons land de lijst van Time2play aan. Er werd gekeken naar gegevens op weerkaarten en van weerstations van de afgelopen zestig jaar en wat blijkt? In Noord-Nederland was in die jaren het vaakst sprake van een witte kerst. In het Groningse Lauwersoog en Nieuw-Beerta en het Drentse Eelde kwam dit het vaakst voor: maar liefst tien keer. Sinds 1962 vierden ze in Marknesse in Flevoland negen keer kerst in een witte wereld, gevolgd door het Gelderse Deelen en de Houtribdijk. In die plaatsen was er de afgelopen zestig jaar acht keer sprake van een witte kerst.

Minste kans op een witte kerst

Onderaan de lijst bungelen andere plaatsen. Met name in de kustgebieden is minder vaak een witte kerst. De afgelopen zestig jaar was er slechtst twee keer sprake van een witte kerst in Vlieland (Friesland), Vlissingen (Zeeland), Voorschoten (Zuid-Holland) en het Zeeuwse Westdorpe en Wilhelminadorp.

Grootste sneeuwdek

Er werd niet alleen gekeken naar hoe vaak er sprake was van een witte kerst, maar ook naar de hoogte van het sneeuwdek. Voor een dik pak sneeuw moet je toch echt in Limburg zijn, waar het dorpje Ell de lijst aanvoert met een gemiddelde sneeuwlaag van 10,8 centimeter. Wilhelminadorp heeft maar twee keer een witte kerst gezien, maar wel met een gemiddelde dikte van 10,5 centimeter. Op de derde plaats staat weer een Limburgse stad: Maastricht (9,9 centimeter). Het minst dikke pak viel in de afgelopen zestig jaar tijdens kerst in het Noord-Hollandse Berkhout. Hier lag maar 2,8 centimeter sneeuw. Ook in Den Helder, Schiphol en Westdorpe viel maar weinig sneeuw (3,3 centimeter).

En wat gaat het weer nu doen?

In de laatste dagen voor kerst kan de wind naar het noordwesten draaien. Daarbij blijft het sterk wisselvallig, maar daalt de temperatuur tot rond de normale waarden voor eind december. Ook winterse buien met hagel en natte sneeuw horen daarbij en het gaat ook fors waaien. Rond de kerstdagen neemt de kans op zuidwestenwinden juist weer toe en daarmee is de kans op een witte kerst zeer klein.

Zachte jaarwisseling

Ook voor de laatste week van 2023 en het begin van 2024 staan de signalen in de meeste modellen op zachter en natter weer dan normaal. Gemiddeld is dit al een natte en zachte periode en dat lijkt dit jaar nog duidelijker het geval te zijn. Met een stevige wind uit zee zal het niet altijd even zacht aanvoelen buiten.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • Getty Images