In een tijd waarin we constant bezig zijn met schermen, is het maken van puzzels zoals sudoku's een welkome en verfrissende afwisseling. Het is niet alleen leuk, het houdt je brein ook scherp. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom je regelmatig een sudoku zou moeten maken:
Probleemoplossing
Als je sudoku's maakt, ben je bezig met het verbeteren van je probleemoplossende skills. Door de puzzel keer op keer op te lossen geef je je probleemoplossend vermogen een enorme boost. Het leuke is dat, terwijl je die vakjes vult, je ook je brein traint in het herkennen van patronen. En deze vaardigheid helpt ook weer bij het oplossen van problemen.
Ontwikkeling cognitieve vaardigheden
Uit onderzoek onder mensen tussen de 50 en 93 jaar oud is gebleken dat het maken van cijferpuzzels een grote positieve impact heeft gehad op de kwaliteit van hun cognitieve vaardigheden. Zo werden zij scherper in aandacht en oriëntatie, konden ze informatie sneller verwerken én herkenen ze patronen sneller.
Sneller nadenken
In het begin kan het maken van sudoku's best een tijdrovend klusje zijn, maar zoals met alles in het leven baart oefening kunst. Hoe meer je er maakt, hoe sneller je wordt. Dat komt doordat je analysevermogen als het ware wordt getraind. Daarnaast krijgt ook je vermogen om logisch na te denken een boost.
Concentratie
Het is erg belangrijk op je kop erbij te houden bij het maken van een sudoku. Als je één foutje maakt, heeft dat grote invloed op de uitkomst van je puzzel. Sudoku's zijn daarom super goed om je concentratievermogen te trainen, blijkt uit onderzoek. Daarbij helpen ze ook nog eens je kortetermijngeheugen verbeteren. Je moet namelijk informatie onthouden terwijl je ondertussen aan het puzzelen bent. Sudoku's zijn dus eigenlijk een soort fitness voor je brein!
- Ze.nl
- Adobe Stock