Het is weer bijna kerst, en dat betekent: ho ho hoogste tijd om een kaartje aan familie, vrienden en collega’s te sturen. Ruim tachtig procent van de Nederlanders is dat dit jaar van plan. Maar hoe zorg je ervoor dat je een kaart schrijft die de ontvanger bijblijft?
Daarvoor hoef je je alleen aan deze 5 tips te houden.
Wanneer kun je de kaart het beste versturen?
Bij voorkeur verstuur je de kaart twee weken voor kerst. Dus er is, liefst vandaag of morgen, werk aan de winkel. “Zo ben jij ruim op tijd en hebben ontvangers ook de kans om je een kaartje terug te sturen als ze dat zijn vergeten”, tipt etiquette-expert Diane Gottsman.
Wat voor kaart stuur je naar iemand die geen kerst - maar bijvoorbeeld Chanoeka - viert?
Dat hoeft geen probleem te zijn: vrienden vinden het al fijn dat je aan ze denkt, dus dat kan ook met een kaart in kerstsferen, je hoeft niet allemaal verschillende setjes kaarten te kopen. Maar maak er wel een persoonlijk bericht van. Een exemplaar met ‘fijne feestdagen’ is overigens altijd goed, en wens je iedereen een ‘gelukkig nieuwjaar’ dan heb je nog even de tijd om in de pen te klimmen. Wel zo relaxed!
Houd professionele kaarten professioneel
Er is een verschil tussen het versturen van een kerstkaart naar je werkgever of naar tante Christine. Je kunt er daarom voor kiezen een formelere kaart te kopen voor je zakelijke contacten. Die zullen misschien wat minder geïnteresseerd zijn in een fotokaart van je man, de kinderen en de hond. Stuur je wel dezelfde kaart naar zowel naasten als collega’s? Dan is het een kwestie van je persoonlijke bericht aanpassen aan de ontvanger, easy as that.
Een persoonlijk bericht inderdaad
Want alleen je naam onder een voorgedrukte (kerst)wens vermelden, is eigenlijk not done. “Maar dat is wel de meest gemaakte fout”, stelt Gottsman. “Mensen nemen doorgaans niet de moeite om een persoonlijk berichtje te schrijven.” Terwijl dat juist het verschil maakt. “Een voorgedrukte kaart kan op zich wel, maar het verdient de voorkeur om een kort briefje te schrijven.” Hoe handig een voorgedrukte (online) kerstwens ook mag zijn: de ‘ouderwetse’ manier maakt dus meer indruk. En kinderen die het huis uit zijn? Die hoef je niet meer als mede-afzender te vermelden.
Zorg voor de juiste adressering
Ook een veel gemaakte fout: het niet correct adresseren van de envelop. “Zorg voor voldoende frankering en dat de namen op de voorkant juist zijn gespeld”, adviseert Diane Gottsman. Schrijf ook het adres met de hand, gebruik daarvoor geen etiketten. En vermeld altijd je adresgegevens op de achterkant van de envelop. Best verwarrend: daar mag je dan weer wél adresstickertjes voor gebruiken. Hoe dan ook, met deze fab five kom je een heel eind in de goede richting!
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
Bron: parade.com
- Getty Images