Bananen zijn niet alleen lekker en voedzaam, je gaat je er ook beter van voelen. De vrucht bevat het geluksstofje tryptofaan, dat invloed heeft op je stemming én zit boordevol vitamine B, wat weer goed is voor hersen- en zenuwfuncties.
Het slechte nieuws: er is een schimmel actief, waardoor de banaan nu met uitsterven wordt bedreigd. Met meer dan 500 miljoen mensen die afhankelijk zijn van het telen en kweken van bananen, staan we aan de vooravond van een regelrechte ramp.
Eten voor het goede doel
Maar er gloort hoop aan de horizon. Door vaker bananen te eten, wordt de bananen-industrie ondersteund en kan er beter onderzoek plaatsvinden naar deze verwoestende Zwarte Sigatoka-schimmel.
Heerlijk recept
Voedingsdeskundige Sabine Leijten ('De Koelkast-coach') helpt ons op weg met een recept van een heerlijk bananenbrood.
Wat heb je nodig?
- 100 gram amandelmeel
- 75 gram havermout
- 3 eieren
- 150 gram dadels
- 3 bananen
- 4 el rauwe cacaosnippers
- 2 tl natriumbicarbonaat / baking soda
- 1 tl kokosrasp
- 2 tl kaneel
- snufje zout
- 50 gr walnoten fijn gehakt
Verwarm de oven voor op 180 ˚C
Doe de bananen, dadels en eieren in een blender. Meng dit in een paar minuten tot een glad mengsel. Mocht je geen blender hebben dan kun je ook gebruik maken van een staafmixer. (De structuur blijft dan iets grover.)
Lees ook: Makkelijk en lekker suikervrije granola maken
Doe het bananenmengsel in een mengkom met daarbij de rest van de ingrediënten. Klop dit goed door.
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Giet het mengsel in de vorm en plaats deze voor ongeveer 45 minuten in de oven. Een stukje warm bananenbrood is heerlijk met een beetje roomboter.
Tip: Mocht je twijfelen of het brood wel gaar is, steek dan een mes midden in het brood. Trek het mes er langzaam uit. Schoon? Dan is je bananenbrood klaar!