“Foto’s hebben, net als champagne, duisternis nodig om het licht te vinden” - Erwin Olaf
Één van Nederlands’ bekendste fotografen Erwin Olaf heeft op het laatste moment een beslissing gemaakt dat ervoor gezorgd heeft dat het publiek van fotobeurs Unseen een unieke fotoserie te zien krijgt. En gelukkig maar! Dit keer geen personages of portretten, maar stille beelden geschoten in de eeuwenoude wijnkelders, van het oudste champagnehuis ter wereld. Door een samenwerking met het Franse champagnehuis Ruinart is het werk ontstaan. De samenwerking was al bekend, maar er waren geen plannen om het werk in Nederland te tonen. Maar door de nauwe banden van alle betrokkene én het feit dat de fotografiebeurs wordt gehouden in Olaf’s thuisland, is alsnog besloten om het werk op Unseen in Amsterdam te tonen.
Elk jaar geeft Maison Ruinart een succesvol kunstenaar carte blanche. Dit jaar was het de wens van Erwin Olaf om de eeuwenoude crayères, wijnkelders, van het huis – die een plek hebben op de UNESCO werelderfgoedlijst – vast te leggen. Bij zijn bezoek aan Reims was Olaf direct gefascineerd door de diepte en omvang van de crayères. Hij besloot zich daarom te concentreren op de details van deze prehistorische rotsformatie en de sporen die mensen door de eeuwen heen achterlieten.
De fotoserie
Ruinart kent een lange geschiedenis aan samenwerkingen met gerenommeerde kunstenaars en nu, 120 jaar later, viert Erwin Olaf dit jubileum met een eerbetoon aan Mucha de grote vertolker van de Art Nouveau stroming. De uiteindelijke serie bestaat uit 26 zwart-wit beelden. De spanning die dikwijls zichtbaar is in zijn personages en portretten, is in deze serie vervangen door een vorm van sereniteit, alsof de tijd heeft stil gestaan. Vanaf maart tot december 2016 wordt de fotoserie getoond op vele grote internationale kunstbeurzen zoals Art Basel, Frieze NYC en nu dus Unseen Photo Fair in Amsterdam.
Over Ruinart Champagne
Al sinds 1729 produceert Ruinart champagne en is daarmee het oudste champagnehuis. Meer dan 200 jaar blijft Ruinart in familiebezit. In 1963 wordt het huis overgenomen door Moët & Chandon en tegenwoordig behoort het tot de LVMH-holding. Het prestigieuze champagnehuis beschikt over een aantal van de meest imposante champagnekelders. Deze 'crayères' werden in 1931 al geclassificeerd als historisch monument en behoren inmiddels tot het UNESCO werelderfgoed. Ruinart is gemaakt van 3 druivenrassen, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Anders dan de meeste champagnes, is Ruinart een 'maison Chardonnay', een champagne die relatief veel Chardonnay-druiven bevat. Dit vormt dan ook het kenmerkende karakter van dit huis.
De expositie is open voor publiek op 24 & 25 september. Zaterdag 11.00 tot 20.00 Zondag 11.00 tot 17.00 Locatie: Pazzanistraat 33 Amsterdam. Voor meer informatie kunt u de website bezoeken.