Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dodenherdenking: wat verandert er voor het grote publiek?

Even op een rij.

dodenherdenking

Vanavond is het weer tijd voor de Dodenherdenking. Om 20:00 wordt er twee minuten stilte gehouden, zo ook op de Dam in Amsterdam. Daar wordt het vertrouwde programma afgewerkt, maar dit jaar verandert er wel een en ander voor het grote publiek. Er gelden namelijk andere regels.

Even kort op een rijtje

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies in de jaren daarna. Ter nagedachtenis van de slachtoffers hangt de Nederlandse vlag (driekleur zonder wimpel) de hele dag halfstok. Vlaggen mag van zonsopgang tot zonsondergang. In het hele land vinden herdenkingen plaats. Om 20.00 uur is iedereen twee minuten stil. Het thema van de herdenking is dit jaar Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.

De Nationale Dodenherdenking vindt plaats op de Dam in Amsterdam. Iedereen is weer welkom om die bij te wonen. Dit jaar gelden er echter wel andere maatregelen dan normaal.

Minder mensen

De Amsterdamse Driehoek – burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef – hebben samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) besloten dat er dit jaar minder mensen op de Dam aanwezig mogen zijn bij de herdenking. Dit vanwege de toegenomen maatschappelijke spanning. De driehoek hoopt hiermee de kans op verstoringen of protestacties te verminderen.

In plaats van 20.000 mensen mogen er nu nog maar 10.000 mensen de Dam op. Hierdoor krijgt de politie meer ruimte om eventueel in te grijpen en ook is er minder kans op verdrukking. Daarnaast is het niet toegestaan om vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur mee te nemen. De politie fouilleert aanwezigen hierop voordat zij de Dam betreden. Wil je bij de herdenking zijn? Dan moet je je dit jaar ook voor het eerst van tevoren aanmelden. Via de website herdenkingopdedam.nl kun je je gratis aanmelden.

Niet demonstreren

Ook benadrukt de gemeente dat het absoluut niet toegestaan is om in de buurt te demonstreren. Burgemeester Halsema: "De demonstratievrijheid in Nederland is ruim, maar kent grenzen. De Nationale Herdenking op 4 mei is daar een van. Het is van groot belang dat de herdenking respectvol, waardig en beheerst verloopt. Dat moment laat geen ruimte voor spontane acties of verstoringen. Demonstraties en andere protesten worden op een gepaste afstand geplaatst."

Voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Wim van de Donk sluit zich daarbij aan. "We herdenken samen in heel Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië, en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna waarbij Nederland betrokken was. We roepen iedereen op om de 2 minuten stilte om 20.00 uur te respecteren, en om te herdenken. Thuis, op de Dam, of bij een van de vele herdenkingen in Nederland."