Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningspaar legt een krans bij Dodenherdenking 2024

Traditiegetrouw waren Willem-Alexander en Máxima weer aanwezig bij de herdenking op de Dam.

dodenherdenking 2024

Hoewel we vandaag volop de vrijheid kunnen vieren op festivals en feesten, is het ook belangrijk om stil te staan bij het verhaal achter die vrijheid. Daarom werd gisteren in heel Nederland de Nationale Dodenherdenking gehouden. Zoals ieder jaar waren Willem-Alexander en Máxima aanwezig bij de ceremonie op de Dam, waar zij de eerste krans legden.

Nationale Dodenherdenking

Zodra de klok 20.00 uur sloeg, werd het in heel Nederland stil, uit respect voor degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid. Bij de Nationale Herdenking op de Dam waren onder anderen Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, burgermeester Femke Halsema en premier Mark Rutte waren aanwezig.

Vlak voordat het trompetsignaal de twee minuten stilte aankondigde, legde het koningspaar de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking.

Vrijheid vertelt

Het thema van de herdenking dit jaar was Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Er werden veel indrukwekkende verhalen verteld door nabestaanden van oorlogsslachtoffers, en ook burgemeester Halsema hield een toespraak. Daarin deed ze nadrukkelijk de oproep om de vrede te blijven koesteren en bewaren. "Door altijd op te staan tegen antisemitisme, tegen elke vorm van haat en discriminatie. Door onze grondrechten te koesteren, net als de vrije pers en onze democratie."

Het lijkt erop dat deze oproep van Halsema ook gerelateerd is aan de voorbereidingen voor de Nationale Herdenking. Dit jaar mochten er namelijk minder mensen aanwezig zijn op de Dam vanwege de toegenomen maatschappelijke spanningen. Hierdoor had de politie meer ruimte om eventueel in te grijpen, en ook was er minder kans op verdrukking. Uiteindelijk waren er 'slechts' 4400 mensen bij de herdenking aanwezig.

Andere herdenkingen

Naast de ceremonie op de Dam werden er ook op andere plekken in het land herdenkingen georganiseerd. En ook daar waren leden van de koninklijke familie bij aanwezig. Zo woonden prinses Margriet, prof. mr. Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan de Nationale Militaire Dodenherdenking bij, die gehouden werd op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Hier wordt specifiek stilgestaan bij de Nederlandse beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 - waar dan ook ter wereld - zijn gevallen.

Royalty
  • Beau Monde, NOS, Blauw Bloed, archief
  • NL Beeld / Patrick van Emst