Spaans temperament, virtuoze dansers in een klassiek verhaal met moderne vaart: het Nationale Ballet brengt een verrassend frisse versie van Don Quichot op de planken.
Passie, humor, bravoure en een regie die het Muziektheater laat vlammen: het ballet Don Quichot, naar de roman van Miguel de Cervantes, is terug in Nederland.
Dit hoogtepunt uit de balletgeschiedenis werd voor het eerst opgevoerd in het Bolsjoj-heater in Moskou in 1869.
Het is een van de meest gebrachte voorstellingen ter wereld en zit zo vol levenslust - waaiers! capes! flamenco! humor! - dat het een heerlijke avond uit is in de donkere start van het jaar.
‘Als ik denk aan Quichot zie ik geen eenzame man op een paard,’ zegt choreograaf Alexei Ratmansky, ‘maar een plein waarop van alles gebeurt. De energie, de roddels, de ontmoetingen, de ruzies: ze horen allemaal bij het verhaal.’
Love story
Het ballet was in de choreografie van Ratmansky – volgens kenners de beste versie van dit klassiek-romantische epos – in 2010 voor het eerst te zien in Nederland.
Zijn Don Quichot werd tot in China aan toe enthousiast ontvangen en leverde de solisten nominaties voor diverse dansprijzen op. Ratmansky liet zich inspireren door oerversie van Marius Petipa, waarbij het verhaal vooral draait om de verliefde herbergierdochter Kitri en de barbier Basilio. Haar vader wil niets van de liefde weten en huwelijkt haar uit aan de rijke onbenul Gamache.
Tevergeefs, want met hulp van een bont gezelschap dorpsgenoten geeft hij het stel uiteindelijk toch zijn zegen.
'De energie, de roddels, de ruzies: ze horen bij het verhaal’
Nieuwe energie
De rollen van de licht afwezige ridder Don Quichot en zijn schildknaap Sancho Panza (Peter Faber en Frans Schraven) zijn door Ratmansky in het liefdesverhaal verwerkt. De dolende mannen raken betrokken bij de perikelen rond Kitri en Basilio, zetten alles en iedereen op het verkeerde been en bemoeien zich op hilarische wijze overal mee.
‘Ik heb respect voor de traditionele versie van het ballet, maar dansers kunnen tegenwoordig zoveel meer en ook technisch is er zoveel meer mogelijk,’ zegt Ratmansky. ‘Als ik muziek hoor, zie ik daar vanzelf passen en bewegingen bij. Door die flow te volgen, ontstaat er een nieuwe energie die deze Don Quichot zo dynamisch maakt.
Ballet is vaak romantisch, melodisch. Dit is klassiek met een kick.’
Winactie
Nouveau mag 20 x 2 kaarten weggeven voor de voorstelling op 22 februari a.s. om 20:00 uur bij het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.
Vul onderstaand formulier en en wie weet ben jij één van de gelukkigen. Deze actie is gesloten!