Overal zijn lichtjestochten en herdenkingsmomenten.
Oorspronkelijk is Allerzielen (2 november) een gedenkdag in de katholieke traditie waarbij overleden dierbaren worden herdacht. In veel kerken – ook die van andere religieuze stromingen – wordt er nog bij stilgestaan.
Opmerkelijk is dat ook daarbuiten steeds meer lichtjestochten worden gehouden, waarbij mensen met een lantaarn of een kaarsje bij elkaar komen om – meestal op een begraafplaats – eveneens hun dierbaren te herdenken, zij het dan vaak met een wat minder religieuze saus eroverheen. Het is een heel liefdevol ritueel, dat in veel culturen terugkomt.
Dat dit soort bijeenkomsten zo populair is, komt volgens rouwdeskundigen omdat er in de maatschappij weinig ruimte is om te rouwen. De teneur is toch: 'Het leven gaat door, kop op.' Door de individualisering hebben veel mensen bovendien een minder groot netwerk om dingen mee te kunnen delen.
En individuen of niet, mensen zijn en blijven toch groepsdieren, die verbinding zoeken. Zo'n stille lichtjestocht geeft aan dat je de enige niet bent die iemand mist. En biedt een mooie manier om samen met anderen even stil te staan bij een verlies, zonder het heel zwaar of beladen te maken. Als je googelt op de naam van je gemeente en 'lichtjesavond' of 'Allerzielen' zie je wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd.
Foto (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in