Voor in je agenda: mooie tentoonstelling het Kunstmuseum Den Haag.
Op het Vlaamse platteland lijken na de Eerste Wereldoorlog de roaring twenties op het eerste gezicht ver weg. Maar wie goed luistert hoort de jazz over de rivier de Leie schallen... De moderne wereld dringt steeds meer door, ook in de schilderijen van Gustave De Smet (1877-1943) en Frits Van den Berghe (1883-1939).
Zij behoren tot de belangrijkste schilders van wat in de jaren 1920 het ‘Vlaamse expressionisme’ wordt genoemd, en brengen de moderne figuratieve schilderkunst in België tot een hoogtepunt. Hun individuele oeuvres zijn eigenzinnig maar vertonen samenhang in stijl en visie, zoals de vereenvoudiging van vormen, een sterke nadruk op het landelijke en simpele en een uitgesproken geestigheid.
Gustave De Smet, De loge, 1928, olieverf op doek, 153 x 121 cm, Kunstmuseum Den Haag
In Kunstmuseum Den Haag staat vooral dit kleurrijke en vaak ondeugende karakter van de Vlaamse expressionisten centraal. De tentoonstelling Vlaams expressionisme - Heerlijke herinneringen geeft tegelijkertijd een overzicht van de Belgische schilderkunst aan het begin van de 20ste eeuw, met naast de schilderijen van Gustave De Smet en Frits Van den Berghe ook werken van onder meer Jozef Cantré (1890-1957), Constant Permeke (1886-1952) en Edgard Tytgat (1879-1957).
Luminisme
In de tentoonstelling zijn circa 100 objecten te zien: voornamelijk olieverfschilderijen, maar ook sculpturen en werken op papier. De tentoonstelling leidt ons via het “vooroorlogse licht” van het luminisme langs het donker van de oorlogsjaren in Nederland, om bij het menselijke terug te keren: het rustige leven langs de Leie en ontspanning op een zondag, stiekem vermaak, dorpse taferelen en volksvermaak waaronder de herberg, het circus en de kermis.
Te zien in het Kunstmuseum Den Haag van 25 maart t/m 20 augustus 2023
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Gustave De Smet, De loge, 1928, olieverf op doek, 153 x 121 cm, Kunstmuseum Den Haag