Heel bijzonder, over het ontstaan van de barok in Rome.
Schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) en beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) waren de rocksterren van de 17de eeuw: ambitieus, brutaal en baanbrekend. Samen schudden ze het ingedutte Rome op en introduceerden een nieuwe kunsttaal, waarbij niet langer elegantie de norm was, maar het oproepen van emoties: de barok.
Het betrof hier theatrale kunst met drama, dynamiek en bravoure. Een kunstvorm waarin schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur bovendien innig samenwerkten. Het was een revolutie in de westerse kunst, die in Rome begon en in heel Europa zijn sporen naliet (behalve dan in het veelal protestante Nederland).
Caravaggio's Narcissus
Meer dan zeventig meesterwerken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten zijn te zien in het Rijksmuseum in de tentoonstelling 'Caravaggio-Bernini. Barok in Rome'. De schilderijen en beeldhouwwerken zijn afkomstig uit internationale musea en uit particuliere collecties.
De tentoonstelling vertelt het verhaal over het enorme artistieke élan in Rome en de radicale vernieuwingen in de kunst, ruwweg tussen 1600 en 1640. Leidraad bij de tentoonstelling zijn de voornaamste termen uit het artistieke vocabulaire van die tijd, begrippen als verwondering (meraviglia), levendigheid (vivezza), beweging (moto), scherts (scherzo) of afschuw (terribilità).
'Caravaggio-Bernini. Barok in Rome' is te zien tot en met 7 juni in het Rijks.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in