Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.
Azië in Amsterdam
Meer dan 40 films uit 15 Aziatische landen en regio’s worden getoond tijdens het CinemaAsia Festival. Maak kennis met de rijkdom van de Aziatische cinema en de vele verschillende perspectieven van Azië. CinemAsia biedt een veelzijdig programma rondom de rijke Aziatische cultuur met o.a. een Food Bazaar voor culinaire ontdekkingen, ontmoetingsmomenten met de makers en debatten.
Info: CinemAsia
Balletkiekjes
De jonge, getalenteerde fotograaf Alexander van Keulen legde modellen uit o.a. de Bijlmer vast in kostuums uit verschillende producties van Nationale Opera & Ballet. Curator Marian Duff over de tentoonstelling: ‘De essentie van deze fotoserie is dat iedereen als een wit canvas begint aan het leven. In de loop van ons leven worden wij blootgesteld aan verschillende invloeden en emoties die ons vormen tot de mensen die wij nu zijn. Met de kostuums geven deze mensen nieuwe emoties en betekenis aan zichzelf en de wereld om hen heen.’
Info: OSCAM
Mondriaan versus hedendaagse kunstenaars. Een tentoonstelling met portretten van Mondriaan recht tegenover werk van hedendaagse portretmakers als Philip Akkerman, Koos Breukel en Maayke Schuitema. Denk aan Mondriaans portret van koningin Wilhelmina tegenover Michelle Obama. Een gesprek, als het ware, op doek.
Info: Villa Mondriaan
Wervelend keramiek
Theo Colenbrander wordt wel gezien als de eerste industrieel ontwerper. Hij werd bekend door zijn opvallende ontwerpen met intense combinaties, opvallende ontwerpen met wervelende lijnen en intrigerende patronen. De tentoonstelling omvat vooral veel werk uit de Rozenburgperiode (1884-1889), herkenbaar aan de moderne vormen van de vazen en pullen. Hij startte in die tijd met geabstraheerde patronen in heldere kleuren.
Info: De Mesdag Collectie
Helden
Een prachtige collectie met naast Frans Hals allerlei meesters uit verschillende tijden. Meesters die om uiteenlopende redenen en op diverse momenten wel of niet als held werden gezien. De ‘andere meesters’ uit de 16de en 17de eeuw worden in deze nieuwe collectiepresentatie getoond in relatie met hedendaagse werken die een brug slaan met de kunstbeleving van nu. Drie smaken: klassiek (oude meesters), fusion (mix van oude en nieuwe kunst) en nieuwerwets (oude kunst op een nieuwe manier gepresenteerd). Van Hendrick Goltzius tot Tracey Emin, van Judith Leyster tot Paul McCarthy. Een nieuw licht op andere meesters!
Info: Frans Hals Museum
Het Meisje, De Jurk en De Parel
De mooie kabinetten en stijlkamers van het museum zijn het fraaie decor voor de meer dan vijftig jurken van couturier Ronald Kolk. Daarnaast presenteert Margareth Stalman een indrukwekkende collectie juwelen. Elke ruimte heeft een eigen thema. Zo is er een rode kamer, een schatkamer, een Japanse kamer, een hangtuin van glazen objecten en een cocktailkamer. In een speciale ruimte worden twee ateliers gerealiseerd waar bezoekers het maakproces kunnen zien en voelen. Ook worden er videofragmenten van modeshows getoond.
Info: Museum aan het Vrijthof
Hartverscheurend en betoverend boek over de hedendaagse Syrische Nour vervlochten met een verhaal over de Middeleeuwse Rawiya, die zich vermomt als jongen. Als Nour en haar moeder moeten vluchten, nemen ze dezelfde riskante route als Rawiya honderden jaren eerder. De kaart van zout en sterren van Jennifer Zeynab Joukhadar is een betoverend boek voor liefhebbers van De zoon van de verhalenverteller. Klik hier om kans te maken op dit boek.
Restaurant The Gaia
Wie komt er eigenlijk nog op het Rembrandtplein? Nu is er wel een goede aanleiding. Designrestaurant The Gaia heeft zijn deuren geopend, onder Hotel Schiller. Het etablissement wordt uitgebaat door Ferry van Houten, die ook Waterfront Het Bosch aan het Amsterdamse Nieuwe Meer groot maakte.
Info: The Gaia