Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 speciale kerstexposities vol nostalgie (en één hypermoderne!)

Zin in een typische kersttentoonstelling? Van kerststal tot lichtinstallatie en koninklijk decor, je kunt het nu bezoeken!

Huis Doorn 2021

Waar kun je eens terecht voor een tentoonstelling in decembersfeer? We hebben vijf klassiekers voor je geselecteerd en eentje die er een moderne draai aan geeft.

Huis Doorn: Dennenhout en vorstelijk goud

Tijdens de feestelijke decembermaand wanen bezoekers van Museum Huis Doorn zich in de winterwereld van Keizer Wilhelm II. Het huis is feestelijk versierd, een sprookjesachtig gedekte tafel in de eetkamer en een tafel vol goud in de ontvangsthal. Dit jaar worden er historische uurwerken getoond die normaal niet te zien zijn in het museum. Al deze bijzondere objecten vertellen je het verhaal van kerst en de jaarwisseling in de jaren twintig. 

Museum Huis Doorn

De Duitse keizer was gek op het buitenleven en hield zich veel bezig met jagen en houtzagen. In de Maarschalkskamer zijn collectiestukken te zien die het depot niet vaak verlaten, zoals een boomzaag en het theeservies van zijn houthakplaats. De stukken vormen samen het decor van een winterwonderland, waar je als bezoeker zo instapt.

Huis Doorn

Wie meer wil weten over het winterleven van de voormalig Duitse keizer en zijn kerst- en nieuwjaarsviering in Doorn bezoekt de kersttentoonstelling met een rondleiding of de audiotour. De tentoonstelling is te zien van 17 december 2022 tot en met 8 januari 2023 bij Museum Huis Doorn.  

Winternostalgie

Tot en met Drie Koningen zijn in het Apeldoornse museum over Nederlandse feesten en tradities wintergerelateerde items uit de collectie te zien, zoals  winterprentenboeken, schaatsen, een arreslee, elfstedentocht, winterschoolplaten en prenten.

Museum In de zevende hemel

In het licht

Met In het LICHT slaat Museum Krona een nieuwe weg in. Geen kerststal, maar een thematische expositie over de ervaring en de duiding van licht. Het brengt een heel nieuw type kunst in het museum. Lichtwerken, fotowerken en (multimedia-) installaties van kunstenaars als Marinus Boezem, Suzan Drummen, James Turrell, Olafur Eliasson, Ann Veronica Janssens, Matthijs Munnik, Veerle Thoben, Gabriël Lester en Navid Nuur.

Museum Krona

Zij worden verbonden met voorbeelden van de middeleeuwse lichtmystiek, met panelen en handschriften, met voorwerpen van goud, zilver en bergkristal, waarvan de glans en lichtreflectie de kijkers meevoerden naar het ware Licht, het Hogere. Tot de topstukken behoort een met edelstenen bezet kruisreliek van voor 1080 uit Hildesheim.

Meer informatie: Museum Krona

Kerststallen  

Ooit is de voormalige pastoor van de Sint Ansfriduskerk in Amersfoort, pastoor Schuurmans gestart met het tentoonstellen van zijn eigen kerstgroep in de zaal naast de kerk. Later kwamen daar kerstgroepen van parochianen bij. Toen het er teveel werden voor de zaal, is de tentoonstelling verplaatst naar de kerk.

Getty Images

Pastoor Schuurmans verzamelde zelf Santons, kerstbeelden uit Frankrijk. Deze kerstgroep heeft hij geschonken aan de Sint Ansfriduskerk en daar wordt hij elke kerststallententoonstelling in een veranderend decor neergezet. Nu bestaat de tentoonstelling uit meer dan 100 kerstgroepen afkomstig uit vele landen. Er is een grote variëteit aan gebruikte materialen, hoogte en aankleding van de beelden.

Nog te zien tot en met 18 december in de Sint Ansfriduskerk

Kerststallen II

ArsKrippana (aan de Duits-Belgische grens) biedt de grootste kerststallenverzameling in Europa.

Kerstwensen en kaarten

In Huygens' Hofwijck en Museum Swaensteyn wordt het jaar  traditiegetrouw afgesloten met een kersttentoonstelling. Tot en met 9 januari 2022 kun je in de donkere dagen rondom kerst genieten van de sfeervolle presentatie Kerstwensen in Huygens’ Hofwijck en de tentoonstelling Heilige Kerst in Museum Swaensteyn in het Huygenskwartier Voorburg.

Kerst op Hofwijck

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Cultuur
  • Huis Doorn