Een kersverse, nieuwe vriendschap kan heel bijzonder voelen. Die klik met een wildvreemde waarbij je basisgevoel je om een of andere reden zegt dat het goed is. En je soms, uit enthousiasme, een beetje op hol slaat.
Daardoor kunnen we helaas dingen doen of zeggen die de prille band in één keer flink kan doen bekoelen. Om dat soort onnodige teleurstellingen te voorkomen, hierbij een paar gedachten om even bij stil te staan.
Doseer je informatie
Bij volwassen vriendschappen zijn we sneller geneigd de praatjes over het weer over te slaan en eerder de diepte in te gaan dan toen we nog jonger waren.
Het is prima om oppervlakkige zaken sneller aan de kant te schuiven, maar pas op met al te intieme informatie, waar de ander misschien (nog) niet op zit te wachten.
Lees ook: Vriendschap op het eerste gezicht bestaat (en is net zo heftig als de liefde)
Houd bijvoorbeeld je zorgen over je aankomende maagonderzoek of de rel in je familie liever nog even voor je, zeker als je nieuwe vriendin een gereserveerde(r) houding aanneemt. Niet iedereen is geïnteresseerd in de problemen van een ander.
Houd het liever positief met vragen naar / over de achtergrond van de ander, sporten en reisverhalen, zoek luchtige onderwerpen waarmee je elkaar beter leert kennen. Dan merk je vanzelf hoeveel zij jou wenst te vertellen of juist prefereert nog een en ander voor zichzelf te houden.
Als de klik er is, komt de rest vanzelf. Of niet, maar dan passen jullie misschien toch minder bij elkaar dan je aanvankelijk dacht.
Heeft de ander wel net zoveel tijd?
Nieuwe vriendschappen ontstaan meestal als daarvoor tijd is vrij gekomen - zo zegt een Amerikaanse psychotherapeut die zich erin specialiseerde. "Maar dat wil niet automatisch zeggen dat de ánder ook meteen alle ruimte heeft in zijn of haar agenda."
Een nieuwe band maakt je blij en roept een behoefte op om veel samen te ondernemen, maar dat tempo hoeft niet ook meteen wederzijds te zijn. De ander kan een druk leven leiden en nog geen tijd hebben voor allerlei gezamenlijke ondernemingen.
Zoek daarom naar een goede balans en kijk goed hoeveel energie en initiatief jullie beiden in de vriendschap steken. De vriendschap moet wel in evenwicht zijn, daar wordt iedereen het gelukkigst van.
De regels van social media
Heb je een account op Facebook, Instagram of LinkedIn en je potentiële nieuwe vriendin al opgespoord? Wacht liever nog even met het sturen van vriendschapsverzoeken totdat er iets meer duidelijk is of jullie band beklijft.
Niets pijnlijker dan een connectie te hebben gemaakt met iemand, die bij nader inzien best tegenvalt. Leer elkaar eerst een beetje kennen voordat je de ander in een te vroeg stadium 'afschrikt' met je tomeloze enthousiasme. De ander kan het als verstikkend ervaren.
Heb je een klik gevonden met iemand die ver weg woont? Dan gelden er andere regels en biedt social media juist prima mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven. Tenzij je het ook heerlijk vindt om brieven te schrijven (echte post blijft een feestje).
Overeenkomsten versus verschillen
Waar je bij aanvang van een nieuwe vriendschap nog slechts overeenkomsten zag, en zocht - met eureka momenten als: ah nee, hou jij ook zo van bakken als je je down voelt?
Ja, ik ben ook gek op skeeleren, hardlopen, fotograferen, origami vouwen - ga je naar verloop van tijd juist meer en meer verschillen zien. En dat is ook goed, zolang je elkaar wel blijft begrijpen en respecteren.
Kort lontje
Mocht je nieuwe beste vriendin heel explosief blijken te zijn of erg snel op haar tenen getrapt, terwijl jij juist erg introvert of relaxed bent, dan zou dat wel eens tot een breuk kunnen leiden.
Maar lopen jullie karakters wat minder uiteen en gaat het om kleine meningsverschillen: bespreek het, op een aardige manier, je kunt er ook juist een hechtere vriendschap door krijgen.
Werk of privé?
Ontmoet je iemand in werksfeer met wie je een klik voelt? Bekijk jullie contact met een zakelijk oog voordat je in het diepe springt.
Genoeg mensen die leuk uit de hoek kunnen komen tijdens een werkborrel onder het mom van ‘professioneel netwerken’, maar daar verder weinig loyale waarde aan hechten. Onderzoek dus even welk vlees je precies in de kuip hebt.
Vriendschap is geven en nemen
In ware vriendschap schuilt ruimte en respect en een juiste balans van geven en nemen. De ene vriendin zal veel waarde hechten aan eerlijk en oprecht, terwijl de ander helemaal geen zin heeft in je ongevraagde mening.
Kijk goed naar de ander en leer welke behoeften er spelen en welke juist niet (en bepaal voor jezelf of je je daar ook in kunt vinden). Overstroom de ander niet met verhalen en meningen, zeker in het prille begin, maar vraag naar wat de ander bezighoudt (en onthoud het). Zonder er een opdringerig verhoor van te maken uiteraard.
En wie weet wordt en blijft het een echte, hechte vriendschapsband.