Uit nieuw groot onderzoek van de Hersenstichting, of liever: 34 onderzoeken van de afgelopen 25 jaar bij elkaar gelegd, blijkt dat de Nederlander niet zozeer te kort slaapt, maar vooral niet goed. Vrouwen zijn de slechtste slapers.
In het rijtje niet roken, gematigd drinken en gezond eten wordt voldoende slaap vaak over het hoofd gezien, terwijl dat toch essentieel is om de dag goed door te komen, en het daadwerkelijk je gezondheid ten goede komt.
Maar wat is goed slapen? Negentig procent van de Nederlanders probeert keurig de zeven tot negen aanbevolen uren per nacht te pakken, maar toch gaat het mis. En vooral ons immer doorwerkende vrouwenbrein lijkt een schuldige:
Moeilijk in slaap komen
Een kwart van de vrouwen (tussen 18-25 jaar) heeft langer dan een half uur nodig om in slaap te komen tegenover een kleine twintig procent van de mannen. Dat verschil ontstaat al in de puberteit en na ons 65e is dat nog veel groter (19,9 procent van de vrouwen versus 7,9 procent van de mannen).
Onrustige nacht
Vrouwen hebben meer moeite met doorslapen dan mannen. Ook dat begint al in de puberteit en wordt steeds erger naarmate we ouder worden. Maar liefst 25,2% van de vrouwen van 65+ valt moeilijk weer in slaap als ze ‘s nachts wakker worden, tegen 14,5 procent van de mannen.
Vroeg wakker worden
Van alle slaapproblemen is te vroeg wakker worden het meest problematisch: 21% van de mensen tussen de 41 en 65 jaar kampt daarmee. Bij 65 plussers gaat dat zelfs richting een kwart. En jawel hoor, vooral vrouwen zijn tegen wil en dank early birds: 24 procent van de vrouwen tegen tegen 17,6 procent van de mannen.