Gaat de rem er af bij het zoeken naar de perfecte herfst- en wintergarderobe of weten we ons te beheersen?
Dreigt je koopgedrag uit de hand te lopen? Zo voorkom je oniomanie, zoals koopverslaving officieel heet:
1. Vraag jezelf af waarom je ooit bent begonnen met zo veel shoppen. Pas als je de oorzaak van dwangmatig gedrag (h)erkent, kun je er voorgoed van afkomen.
2. Ernstig verslaafde shoppers wordt aanbevolen een kaartje bij zich te dragen, voor het geval ze zich weer willen vergrijpen aan een overbodige aankoop. Daar staan vragen op als:
- Hoe voel ik me?
- Heb ik dit wel nodig?
- Hoe ga ik hiervoor betalen en waar ga ik het opbergen?
3. Wees alert op je zogeheten shopping trigger: waardoor ga je meestal winkelen? Verveling, jaloezie, boosheid? Of dat nu goede redenen zijn voor een shopping spree...
4. Vermijd de verleiding. Loop met een boog om die leuke winkel heen, verwijder geregeld de cookies van je computer zodat er niet steeds reclame opduikt.
5. Hou je zelf voor waar je prioriteiten liggen. Is dat: er trendy uitzien of geld besteden aan een workshop of reisje?
6. Ook al staat die jurk nóg zo leuk bij je vriendin, dat betekent niet dat jij er ook gelukkiger van zou worden.
7. Toch een keer toegegeven aan ongeremde koopzucht? Ach, je bent ook maar een mens. Gewoon opnieuw beginnen met verstandig zijn.
Bekende shop-oholics
Victoria Beckham
Hoewel ze tegenwoordig de ingetogenheid zelve is, grossierde Victoria onder meer in designer bags. Alleen al van Hermès bezit ze wel honderd tassen, bij elkaar voor meer dan anderhalf miljoen euro.
Tennisster Serena Williams
Het zusje van Venus was verslaafd aan online shoppen: kleding, schoenen en spullen voor haar hond. Zo’n drie tot zes uur per dag was ze online. Serena: ‘Ik kocht, kocht, kocht. Dingen die ik niet nodig had, niet eens droeg. Maar ik kon niet stoppen.’
Het kan dus ook de besten overkomen...
Beeld: iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in