Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mythe ontrafeld: mineraalwater is niet beter dan kraanwater

Wie denkt dat het gezonder is om mineraalwater uit een flesje te drinken dan een glas water uit de kraan, komt bedrogen uit. Mineraalwater biedt geen voordelen op kraanwater. Wel is het slechter voor het milieu, vanwege de plastic verpakking. Bovendien is mineraalwater stukken duurder. Slechts ee...

Mythe ontrafeld: mineraalwater is niet beter dan kraanwater

Wie denkt dat het gezonder is om mineraalwater uit een flesje te drinken dan een glas water uit de kraan, komt bedrogen uit. Mineraalwater biedt geen voordelen op kraanwater. Wel is het slechter voor het milieu, vanwege de plastic verpakking.

Bovendien is mineraalwater stukken duurder. Slechts een type water onderscheidt zich van alle andere soorten. “Oud grondwater, dat is het allerbeste,” zo vertelt waterexpert Roelof Stuurman in het televisieprogramma Broodje Gezond.



“Zestig procent van het kraanwater in Nederland is daarvan afkomstig. De rest dankt zijn herkomst aan oppervlaktewater, zoals rivieren en meren.” 

'In de meest zuivere vorm'

Maar waarom is grondwater zoveel gezonder? “Hoe dieper je in de aarde boort, hoe minder restanten van landbouw, industrie en andere vervuiling je aantreft. Oerwater zit het allerdiepst. Dat is kraakhelder, brandschoon water dat er soms al duizenden jaren ligt. Dat is in principe water in de meest zuivere vorm.”

Oppervlaktewater en mineraalwater bevatten daarentegen wel restanten van vervuiling. Al zijn de eisen in Nederland zo streng, dat daar nauwelijks nog iets van terug te vinden is. 

Hoeveel water moet je drinken?

En hoeveel water moeten we nu drinken? Professor Ewout van Hoorn van het Erasmus MC: “Er is massahysterie rondom water ontstaan. Alle lichaamscellen en het bloed bevatten water en dat moet in balans blijven. Maar het lichaam beslist eigenlijk zelf hoeveel water genoeg is en hoeveel water uitgescheiden kan worden via urine."

Je lichaam geeft vanzelf een seintje als je moet drinken: je krijgt namelijk dorst. "Dus in principe zou dat een goede graadmeter moeten zijn." Je urine is ook een goede graadmeter voor je vochtgehalte. "Wanneer je urine een licht gelige kleur heeft, drink je in principe genoeg. Donkergeel duidt meestal op een vochttekort, maar kan ook wijzen op het feit dat je te veel koffie hebt gedronken.” 

Mooie huid en afvallen  

Wij zijn ook benieuwd hoe het zit met die mooie huid die we zouden krijgen als we veel water drinken. Sportdiëtiste Titia van der Stelt: "Wetenschappelijk is er geen bewijs dat er een relatie is tussen veel water drinken en een mooiere huid. Net als dat er ook geen bewijs is, dat het veelvuldig drinken van water helpt bij het afvallen.”



Zij raadt aan om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht tot je te nemen. “Ervanuitgaande dat je gemiddeld op een dag zo’n 2,5 liter vocht verliest via zweet en urine. Het is bovendien goed om te weten dat je via je voeding ook een liter binnen krijgt,” aldus Van der Stelt. 

Bekijk hier de aflevering van Broodje Gezond terug.

Bronnen: Broodje Gezond, margriet.nl

Beeld: Unsplash.com/Tracey Hocking 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in