Is er leven na de horror van een burn-out? Ja!
Voortaan vaker op Nouveau: korte interviews met vrouwen die een ommekeer in hun leven ervoeren na een burn-out en er sterker dan ooit uitkwamen. In deze eerste aflevering het verhaal van Jo Nieuwenhuizen (51), transformatiecoach voor vrouwen na een burn-out van twee jaar
Jo: "Het eerste signaal was slapeloosheid. Ik kon gewoon niet meer slapen. En omdat ik niet meer kon slapen, werd mijn batterij niet meer opgeladen. Uiteindelijk viel ik compleet om; ik was zo uitgeput dat ik niet eens meer kon autorijden. Het enige wat ik kon, was huilen, iets wat ik de eerste veertig jaar van mijn leven nooit had gedaan omdat ik dat beschouwde als een teken van zwakte. Omdat ik zo uitgeput was, kreeg ik ook fysieke klachten zoals ontstekingen. Het was een serieuze burn-out.
'Ik moest niet zeuren'
Tot dan toe had ik andere mensen altijd belangrijker gevonden dan mezelf. Ik was altijd met anderen bezig. Ik werkte als purser bij de KLM en als ik aankwam op een verre bestemming, nam ik meteen een taxi naar de sloppenwijken om daar vrijwilligerswerk te doen voor een organisatie die zich bekommert om kansarme kinderen. En wanneer ik thuiskwam, was ik druk met mantelzorg voor mijn moeder. Ik had een geweldige baan en vloog de wereld rond, maar ik nam nooit rust. En omdat ik altijd maar doorging, had ik niet in de gaten dat het misging. Ik was nooit ziek, anderen hadden het veel slechter dan ik, anderen deden het veel beter dan ik, ik moest niet zeuren – dat was wat ik mezelf vertelde.
Van ayahuasca tot zweethutten
Maar door die burn-out kon ik er niet meer omheen; ik was zo kapot dat ik wel aan de slag met mezelf móést gaan. Ik probeerde van alles. Ik bezocht een acupuncturist, verschillende orthomoleculair artsen, psychologen, coaches, ik deed aan meditatie, yoga en mindfulness, probeerde ayahuasca, zat in zweethutten en kwam uiteindelijk uit bij Creatrix, een transformatiemethodiek voor vrouwen. De acupuncturist zei: “Jij haalt al je energie uit andere mensen en buiten je eigen huis.” Daar had hij groot gelijk in. Door Creatrix leerde ik dat vrouwen een andere geschiedenis hebben dan mannen, dat ze door de eeuwen heen nooit hebben geleerd nee te zeggen en grenzen aan te geven en dat daarom zoveel vrouwen zichzelf niet op de eerste plaats kunnen zetten. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn waarom veel meer vrouwen een burn-out krijgen dan mannen.
'Leren zorgen voor jezelf'
Ik ben uiteindelijk weggegaan bij de KLM en beschouw mijn burn-out nu als een geschenk. Het heeft me geleerd dat wat ik normaal vond, helemaal niet normaal ís. Ik werd geregeerd door faalangst, perfectionisme en een laag zelfbeeld en daardoor zorgde ik slecht voor mezelf. Maar je moet natuurlijk eerst goed voor jezelf zorgen voordat je goed voor een ander kunt zorgen. De diepste les die ik leerde, was dat ik net zo liefdevol voor mezelf mag zijn, zelfs móét zijn, als voor een ander. En dat ik dat ook kán. Maar het is een lange weg geweest."
BELANGRIJKSTE LESSEN
1 Juist vrouwen moeten leren hun grenzen aan te geven.
2 Laat faalangst en perfectionisme niet je leven bepalen.
3 Zorg eerst voor jezelf; pas dan kun je voor anderen zorgen.
Nouveau en Intermediair maken zich allebei sterk voor werkende vrouwen én maken deze rubriek samen #Sisterhood!
Foto (c) iStock, deze aflevering van De Ommekeer staat eveneens in de printeditie van Nouveau.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in