Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het bestaat echt: Het bedriegerssyndroom (en jij hebt het waarschijnlijk ook)

Het impostor syndrome is een behoorlijk beperkende overtuiging dat je bang bent dat je door de mand valt. “Straks zien ze dat ik er niets van kan” en “Ik verdien deze functie helemaal niet, ik ben er niet goed genoeg voor.” Vooral veel vrouwen en succesvolle mensen worstelen hiermee. Jij ook? Dan...

Het bestaat echt: Het bedriegerssyndroom (en jij hebt het waarschijnlijk ook)

Het impostor syndrome is een behoorlijk beperkende overtuiging dat je bang bent dat je door de mand valt. “Straks zien ze dat ik er niets van kan” en “Ik verdien deze functie helemaal niet, ik ben er niet goed genoeg voor.” Vooral veel vrouwen en succesvolle mensen worstelen hiermee. Jij ook? Dan ben je dus niet alleen.

In een onderzoek uit 2011 van het Institute of Leadership and Management werd aan respondenten gevraagd hoe zelfverzekerd ze zich voelden in hun baan. De helft van de vrouwen zei te twijfelen aan zichzelf ten opzichte van een derde van de mannen.

Veel mensen kennen dat zeurende stemmetje in hun achterhoofd dat ze zegt dat ze elk moment ontmaskerd zullen worden, ondanks hun goede prestaties op de werkvloer. Dat heeft een naam: Het Impostors Syndrome, de angst om onthuld te worden terwijl daar helemaal geen reden toe is.

Zelfs Meryl Streep heeft het

Je zou denken dat een actrice met het CV en de prijzenkast van Meryl niets te klagen heeft op het gebied van zelfvertrouwen, maar niets is minder waar.

“You think, ‘Why would anyone want to see me again in a movie?' And I don’t know how to act anyway, so why am I doing this?”, zei ze eens in een interview.

Fouten zijn jouw schuld, successen gelukstreffers

Mensen met het bedriegerssyndroom kunnen eigen goede prestaties altijd verklaren en bagatelliseren. Herkenbaar? Dat je denkt dat een succes een mazzeltje was of juist toe te schrijven aan het werk van een andere collega?

Vooral vrouwen zoeken de oorzaak van fouten bij zichzelf en hun ongeschiktheid voor een functie. De reden van succes plaatsen ze vaak juist bij een ander. Waarom maken we het onszelf toch zo moeilijk?

Door die overtuiging van onvoldoende geschiktheid, solliciteren vrouwen vaak niet op andere functies of promoties terwijl ze daar wél de vaardigheden voor hebben.

Wat kun je doen?

Je bent het beste geholpen met een mentor die wat ouder of meer ervaren is en waarmee je je onzekerheid kan bespreken. Zo nodig bedenk je samen een strategie om er omheen te werken, maar een goede mentor of coach kan je jouw beperkende overtuigingen doen inzien.

De volgende keer dat je het gevoel gevoel hebt een ‘imposter’ te zijn, bedenk je dan dat 70 % van de mensen dit wel eens heeft.

Het enige verschil in competenties tussen iemand met het bedriegerssyndroom en iemand zonder het syndroom is hoe ze over zichzelf denken. Er is geen enkel verschil in competenties. Onthoud dat en denk hieraan de volgende keer als dat vervelende stemmetje de kop opsteekt.

Omdenken

Ja, het is een zelfhulpboekenterm, maar het helpt wel. Bedenk je bij een nieuwe, uitdagende opdracht of functie niet:

'Oh, ik heb echt geen flauw benul wat ik aan het doen ben.'

Maar wel:

'Zo, ik heb hier de kans om heel veel te leren.'

24/7 Zelfverzekerd

Mensen met het bedriegerssyndoom denken dat ze zich al-tijd zelfverzekerd moeten voelen, maar dat is niet hoe zelfvertrouwen werkt. Houd goed in gedachten dat zelfs succesvolle mensen, die alles onder controle lijken te hebben, ook wel eens twijfels hebben of een misser maken.

Nobody’s perfect!

Bron: Cosmopolitan UK. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in