Kan af en toe een pammetje kwaad? En helpen pillen met melatonine? NU.nl ging te rade bij een verouderingswetenschapper en een preventiemedewerker over het gebruik van slaapmedicatie. Dit zijn de vijf meest opvallende feiten en fabels.
1. Pillen die melatonine of valeriaan bevatten, zijn relatief veilig - feit/fabel
Volgens de verouderingswetenschapper David van Bodegom:
"Ze zijn relatief veilig ten opzichte van 'pammetjes', maar het is de vraag of ze echt werken. Melatonine werkt bijvoorbeeld alleen bij een jetlag, en dan moet je precies de juiste dosering hebben en die op het juiste moment innemen.
Het voordeel is dat valeriaan en melatonine weinig bijwerkingen hebben, maar het zijn geen goede slaappillen."
Tom Bart is preventiemedewerker bij Jellinek : "Melatonine is je natuurlijke slaaphormoon. Als je een verstoord slaapritme hebt, kan melatonine-supplementie je helpen om dit te herstellen.
Bij gezonde mensen of bij foutieve inname kan melatonine het slaapritme juist verder ontregelen. Ook kan het mogelijk de natuurlijke aanmaak van melatonine verstoren, waardoor je op termijn alleen maar slechter gaat slapen."
2. Af en toe een 'pammetje' (zoals oxazepam of temazepam) nemen kan in principe geen kwaad - feit
Van Bodegom: "Het ligt eraan wat je onder af en toe verstaat. Als je een jetlag hebt en je ligt om 3.00 uur nog wakker, kan het geen kwaad. Maar ze doen wel iets met je brein en maken je overdag suffer, dus daar moet je rekening mee houden."
Bart: "Benzodiazepines (pammetjes, benzo's, Valium, oxazepam, temazepam, diazepam etc.) worden door artsen voorgeschreven voor slaapproblemen en spanningsklachten. Als ze volgens het voorschrift worden gebruikt, hebben sommige mensen er veel baat bij.
Echter worden deze middelen ook erg vaak verkeerd gebruikt. Verslaving is een groot risico van deze middelen. Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen bestrijdt klachten tijdelijk, maar neemt de oorzaak niet weg.
Gebruik zou daarom altijd tijdelijk en met een duidelijk doel moeten zijn."
3. De kwaliteit van slaap is minder bij een slaappil in vergelijking met 'gewoon' slapen - feit
Van Bodegom: "Dat klopt. Onderzoek laat zien dat je anders slaapt als je een slaappil hebt genomen. Een slaappil zorgt ervoor dat je minder REM-slaap hebt, en dat is nou juist het soort slaap dat je nodig hebt om uit te rusten."
4. Als je vaak slaappillen neemt, kun je op een gegeven moment niet meer zonder - feit
Van Bodegom: "Als je ze langer dan twee weken gebruikt, kan al gewenning en verslaving optreden. In Nederland zijn er honderdduizenden mensen die daar last van hebben en dan gaat het met name om ouderen."
Bij lichamelijke afhankelijkheid ervaar je dat je steeds meer nodig hebt om het effect te voelen (tolerantieontwikkeling). Ook ervaar je dat je bij stoppen last krijgt van onthoudingsverschijnselen, zoals spierpijn, slapeloosheid, angst , transpireren, hoofdpijn, overgevoeligheid voor licht en geluid.
De ontwenningsverschijnselen beginnen na één tot vijf dagen en kunnen wel een maand aanhouden."
5. Je zou altijd advies aan je arts moeten vragen over veilig gebruik van slaappillen - feit
Van Bodegom: "Nee, je zou advies moeten vragen over hoe je van je slaapprobleem afkomt. Als je een goede dokter hebt, adviseert hij je geen pillen, maar geeft hij slaapadviezen."
Bart: "Ja. In sommige gevallen kun je baat hebben bij het gebruik van een slaappil. Doe dit wel altijd in overleg en op voorschrift van een arts. Gebruik ook nooit meer dan voorgeschreven en combineer het nooit met andere middelen."
Lees heel het artikel op NU.nl
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in