Miljoenen vrouwen lijden in stilte.
Doodmoe, gebrek aan concentratie, fysieke pijn – opvliegers zijn misschien het meest zichtbare aan de overgang, maar slechts het topje van de ijsberg aan hormonale ellende die niets doet voor je kansen op de arbeidsmarkt.
Hoewel de helft van de werkende bevolking er op een bepaald moment mee te maken krijgt, blijft de menopauze een taboe op het werk. Vrouwen durven er niet over te praten of zijn bang erop afgerekend te worden, en lijden zo onnodig.
Groot onderzoek
Veel vrouwen hebben last van klachten, constateert vakbond CNV, dat er onderzoek naar deed. Van de ondervraagde groep van meer dan 2000 vrouwelijke leden zegt 84 procent psychische of lichamelijke klachten te ervaren door de overgang. 70 procent meldt last te hebben van slapeloosheid, 67 procent is vermoeid en 72 procent meldt opvliegers. Ook hebben vrouwen last van stemmingswisselingen (54 procent), hoofdpijn (30 procent) en hebben ze psychische klachten (26 procent).
De combinatie werk en menopauze valt 60 procent zwaar
Dat heeft gevolgen voor hun prestaties en welzijn op werk. De combinatie werk en menopauze valt 60 procent zwaar. Acht procent van de ondervraagden meldt zich regelmatig ziek met overgangsklachten.
Ook al ondervinden ondervraagden hinder van de menopauze, toch zijn ze niet erg geneigd om op hun werk te delen waar ze mee zitten. Bij een ziekmelding geeft 94 procent niet aan dat het om klachten gerelateerd aan de menopauze gaat. Bij 69 procent is de leidinggevende ook niet op de hoogte dat men klachten ervaart.
'Veel vrouwen zien de menopauze nog als hun eigen probleem,' zegt Anneke Westerlaken, bestuurslid van CNV, in het Algemeen Dagblad. 'Door het maatschappelijke taboe op het onderwerp durven ze er niet over te beginnen op werk. Miljoenen vrouwen lijden zo in stilte en melden zich maar ziek of gaan minder werken als het echt niet meer gaat.'
Een op de vijf ondervraagden vreest voor haar baan als ze de klachten zou bespreken
Ook verzwijgen vrouwen soms dat ze klachten hebben omdat ze bang zijn voor de mogelijke gevolgen. Een op de vijf ondervraagden vreest voor haar baan als ze de klachten zou bespreken en meer dan een kwart is bang haar carrièrekansen te schaden.
Openheid en empathie
Westerlaken zou graag zien dat de overgang serieuzer wordt genomen: 'Het is belangrijk dat iedereen in het bedrijf weet wat de menopauze in kan houden. Dat kan bijvoorbeeld door infosessies te houden. Ook teamleiders en vertrouwenspersonen moeten de signalen leren herkennen.' In het onderzoek gaven vrouwen aan hun klachten liever niet aan te kaarten bij een mannelijke leidinggevende. 'Door te zorgen dat iedereen weet wat er kan spelen, ook de mannen, kan je de drempel voor iemand verlagen om toch hulp te zoeken.'
Foto (c) Getty Images
Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!