Pro-agingexpert Wies Verbeek gaat voor Nouveau regelmatig in gesprek met deskundigen over hoe je een beetje leuk ouder kunt worden.
Steeds duidelijker wordt dat hart, hoofd- en hormoonproblemen tijdens of rond de overgang niet los van elkaar gezien kunnen worden. Dé reden voor drie specialisten om de handen ineen te slaan. ‘Je kunt vrouwen zoveel beter helpen als je samenwerkt.’
Professor dr. Sandra Kooij sprak al met Nouveau over de overgang en ADHD en cardioloog Janneke Wittekoek lichtte de relatie tussen de menopauze en hartklachten toe. Ditmaal: de menopauze en je hormonen.
Drs. Dorenda van Dijken is gynaecoloog, verbonden aan het OLVG West in Amsterdam, en voorzitter van de Dutch Menopause Society.
Wat is jouw doel met H3?
‘Ik werk in het OLVG als multidisciplinair arts met een cardioloog, een seksuoloog, psychiater, neuroloog-slaapspecialist, internist-hormoonspecialist en een klinisch psycholoog.
Je kunt vrouwen zoveel beter helpen als je met elkaar bent. Een vrouw is niet alleen een baarmoeder of alleen een hoofd. De zorg voor vrouwen kan veel beter dan het nu op veel plekken geregeld is. We komen er steeds meer achter hoeveel invloed hormonen hebben op klachten bij vrouwen met ADHD, PMS, PMDD, autisme, depressie, et cetera. Daar is echt te weinig aandacht voor geweest.
Deze samenwerking met Sandra en Janneke geeft mij niet alleen veel energie omdat ik er zoveel van leer, maar het helpt mij ook bij mijn grote doel om vrouwen beter te helpen en hen weer in hun kracht te zetten.’
Waar kunnen 50plus-vrouwen zelf op letten?
‘Vrouwen zijn er enorm goed in om het uiterste uit zichzelf te halen, alle ballen hoog te houden, ook al is het zwaar. Wat je vaak ziet, is dat vrouwen die veel van zichzelf vragen, ook op werkgebied omvallen in de overgang.
Hormonen beïnvloeden de neurotransmitters in het brein, met een kort lontje, geheugen- en concentratiestoornissen en slecht slapen tot gevolg. Veel vrouwen zien dit als persoonlijk falen en gaan maar door, zonder te weten dat de overgang ermee te maken heeft.
Blijf niet worstelen, maar zoek hulp. Blijf aandringen bij je huisarts of ga naar een verpleegkundig overgangsconsulent van de VVOC. Kijk of hormoontherapie wat voor je is. Wees goed voorbereid. En last but not least: tijdens de overgang zijn gezond eten en een dito leefstijl belangrijker dan ooit. Beweging, ontspanning en gezonde voeding zijn essentieel voor hart, hoofd en hormonen.’
Het belang van kennis
Kennis over de overgang is heel belangrijk. Uit onderzoek blijk dat vrouwen weinig weten over overgangsklachten en -risico’s en wat ertegen te doen is. Zo weet slechts 10% van de vrouwen dat tijdens de overgang het slechte cholesterol (LDL) met 10 tot 15% toeneemt. Dat type cholesterol kan verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken.
Goede informatie over de overgang vind je op Vrouwen in de overgang, De Gynaecoloog en Vuurvrouw
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images