Een paspoort dat op het laatste moment zoek is, je baas die je maar rotklusjes blijft appen, een hotel dat er in het echt heel anders uitziet... Waar de vakantie bedoeld is voor lekker even ontspannen, is die in werkelijkheid vaak een bron van stress – als je niet uitkijkt. Dus calm down en hou deze inzichten in je achterhoofd.
Tip 1: het is soms gewoon wat het is
Het ideale gezin, de perfecte baan, het huis van je dromen. In onze huidige samenleving lijkt het soms alsof alles mogelijk is. We hebben daarom vaak het gevoel dat we honderd procent verantwoordelijk zijn voor wat we doen, beleven of bereiken. Het is goed om jezelf serieus te nemen en de lat hoog te leggen, maar tegelijkertijd maken we het onszelf met deze levenshouding soms ook erg moeilijk. Want we hebben het leven niet helemaal zelf in de hand. Soms wordt je kind flink ziek, precies op de dag dat jij een belangrijke vergadering hebt. Soms komen je zorgvuldig ingepakte koffers niet op de vakantiebestemming aan. Soms mislukt dat pastagerecht dat volgens de Allerhande niet kán mislukken. Het is logisch dat je baalt als zoiets gebeurt. En als je daar even over wil mopperen, huilen of zeuren: doe je ding. Maar je hebt er alleen jezelf mee als je in zo’n bui blijft hangen. Realiseer je dat het leven soms gewoon is wat het is.
Tip 2: kijk verder dan de schone lijn
Om met tegenslagen om te gaan, is relativeren key, maar dat is best lastig in een tijd waarin het delen van successen op internet hoogtij viert. Social media worden nu eenmaal vooral gebruikt voor het etaleren van de leuke en mooie dingen des levens. Werp een willekeurige blik op TikTok of Instagram en het lijkt alsof iedereen het de hele dag fantastisch heeft. Je connecties maken alleen maar geslaagde uitstapjes, zien er op elk moment van de dag stunning uit, doen non-stop leuke, spannende en avontuurlijke dingen met hun kids en hebben nóóit eens een baaldag. Tuurlijk weten we diep in ons hart dat het in het echte leven niet zo werkt, maar onbewust laten we ons soms toch een beetje gek maken door die hausse aan positieve berichten. Wees je ervan bewust dat wat je ziet op de socials een bijzonder geflatteerde weergave is van de werkelijkheid. Zelfs picture perfect iconen hebben weleens een dag waarop het allemaal wat minder gaat.
Tip 3: niet alles wat je denkt is waar
Stel: je arriveert op je vakantiebestemming en niets is zoals het op de plaatjes leek. Grote kans dat je gedachten vanaf dat moment in een negatieve spiraal terechtkomen. O, dan zal het eten in het restaurant ook wel vies zijn. Zul je zien, hebben we de hele week regen in plaats van zon. En de grootste sfeerkiller: waarom heb ík dit nu weer? De Amerikaanse positiviteitsgoeroe Byron Katie heeft vier vragen opgesteld die helpen om in dit soort situaties tot nieuwe inzichten te komen. Haar advies is om eerst op te schrijven wat er aan de hand is en waarom het je zo raakt. Probeer daarna de volgende vragen te beantwoorden: 1. Is het waar? 2. Kun je er absoluut zeker van zijn dat het waar is? 3. Hoe reageer je wanneer je deze gedachte hebt? 4. Wie zou jij zijn zonder deze gedachte? Door deze vragen te beantwoorden, kun je de gebeurtenissen in je leven in perspectief plaatsen. Dat zorgt ervoor dat je wat er aan de hand is kunt relativeren en je oog krijgt voor wat écht belangrijk is. Het kan lastig zijn om je hoofd ernaar te zetten, maar deze oefening is de moeite van het proberen waard.
Tip 4: kruip in de huid van een buitenstaander
Soms heb je van die dagen dat het ene probleem moeiteloos plaatsmaakt voor het andere struikelblok. Denk: kinderen die elkaar de hersens inslaan, maagkrampen na het eten van streetfood, stortregen in plaats van het beloofde zon-zee-strand. Het gevolg is dat je stresslevel tot eenzame hoogtes stijgt en heel hard gillen de enige optie lijkt. Dé manier om zelfs in zulke panieksituaties rustig te blijven is: voor jezelf helder maken wát nu eigenlijk het probleem is. Wat speelt er? Waar bestaat het uit? En wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? Als we problemen tegenkomen, zijn we vaak geneigd die steeds op dezelfde manier op te lossen. Maar je komt veel verder als je er met de ogen van een buitenstaander naar kijkt en de gebaande paden verlaat. De achterliggende gedachte hiervan is dat je niet op één manier tegen iets aan hoeft te kijken en dat er niet slechts één manier is om iets op te lossen, maar dat er vele escapes zijn. Alleen al de wetenschap dat er meerdere wegen naar Rome leiden (lees: kinderen die je hebt weten af te leiden, een vakantie die ondanks de regen tóch gezellig is en een verlossend tabletje van de plaatselijke apotheek om de hoek), maakt de situatie vaak al een stuk minder uitzichtloos. En dat zorgt er weer voor dat jij lekker rustig blijft.
Tip 5: humor helpt om te relativeren
Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die altijd ontspannen lijkt en zich nooit druk maakt. Heeft hij of zij een fout gemaakt? Och, dat kan gebeuren. De vlucht gemist? Geen probleem, dan pakken we toch gewoon de volgende. We zouden deze mensen graag beschrijven als onverantwoordelijk, maar diep vanbinnen zijn we misschien wel een beetje jaloers. Want hoe heerlijk is het om niet gestrest te zijn na een misser? En hoe fijn is het om je na een knullige actie niet voor jezelf te schamen, maar het te zien als een wijze les? De sleutel om op een ontspannen manier met tegenslagen om te gaan, ligt grotendeels in zelfvertrouwen en humor. Als je tevreden bent met jezelf en je leven, hoef je niet perfect te zijn om je waardevol te voelen. Sterker nog, dan kun je er zelfs een grapje over maken als er iets fout gaat. Humor gaat vaak over ons eigen falen en dat is niet voor niets zo. Humor helpt enorm om de minder fraaie of ronduit vervelende momenten in ons leven te relativeren.
Tip 6: slaap er een nachtje over
Zonder eten kunnen we een maand overleven, zonder water een paar dagen. Maar als je niet mag slapen, val je binnen 48 uur om. Niet alleen omdat je het fysiek niet meer aankunt, ook omdat slapen je hersenen helpen herstellen van de activiteiten van overdag. Zoals de Noorse wetenschapper Claire Sexton heel mooi zei: ‘Slaap is eigenlijk de huishoudster van onze hersenen.’ Ga je door een roerige periode, dan is de verleiding groot om daar constant mee bezig te zijn: piekeren, erover praten. Maar je kunt er vaak beter een nachtje over slapen. Ook al herinner je je er de volgende ochtend niets van, een deel van je hersenen werkt de hele tijd door. De laatste jaren wordt steeds duidelijker hoe groot de invloed van iets ‘simpels’ als slapen eigenlijk is, want de voordelen zijn eindeloos. Een greep uit het aanbod: als je voldoende en effectief slaapt, bruis je van de plannen en ideetjes, je maakt minder fouten, je werkt effectiever en sneller, je hebt geen lange tenen, je geheugen werkt beter, je kunt prioriteiten stellen en je bent creatiever en flexibeler. Een nacht slapen geeft je dus wellicht precies dat inzicht dat je nodig hebt om je probleem te kunnen tackelen. Truste!
- Adobe Stock